Proiectul „Agricultura Performantă în Moldova”: 21 mil. USD pentru tranziția la agricultura performantă

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a participat miercuri, 22 februarie la ceremonia de inaugurare a proiectului: „Agricultura Performantă în Moldova” (APM), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat în parteneriat cu organizații locale și internațional, comunică Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAIA.

Proiectul, cu un buget total de 21 mil. USD, își propune să impulsioneze până în noiembrie 2021 tranziția la agricultura performantă, punând accent pe extinderea comerțului și fortificarea conexiunilor de marketing, îmbunătățirea productivității, crearea infrastructurii de post-recoltare și dezvoltarea capacităților sectorului privat la standarte internaționale.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că noul proiect corespunde cu angajamentele Guvernului stabilite în Programul de activitate a Guvernului.

„Guvernul și-a propus să realizeze un cadru stimulativ pentru agricultori care va facilita adoptarea tehnologiilor moderne de producere și post recoltare, vor încuraja investițiile în producere și procesare sau vor stimula comerțul cu produse cu valoare înaltă pe piața locală sau cea din exterior”.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a exprimat recunoștință față de sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de a contribui la dezvoltarea sectorului agricol privat.

„În calitate de ministru al Agriculturii, apreciez suportul USAID acordat de-a lungul anilor fermierilor din Republica  Moldova  de a transforma agricultura într-o activitate prosperă care generează bunăstare și creștere a calității vieții oamenilor din localitățile rurale. Sper ca timp de 5 ani, cât va dura proiectul, precum  și după finalizarea acestuia vom asista la o performanță în agricultură pe latura produselor agroindustriale locale atât pe piața autohtonă, cât și pe cea regională și, desigur, internațională”.

Beneficiarii (APM): producătorii agricoli, grupurile, cooperativele și asociațiile de producători și utilizatori de apă pentru irigare, comercianții și exportatorii agricoli, rețelele de distribuție, prestatorii de servicii de instruire și consultanță pentru sectorul agricol vor fi încurajați pe durata proiectului să creeze modele și mecanisme stimulative pentru creșterea investițiilor private și publice în agricultura cu valoare înaltă.

La prima etapă, proiectul (APM) va acorda sprijin antreprenorilor care activează în patru lanțuri valorice: mere, strugurii de masă, fructele sâmburoase și legumele produse în spațiu protejat. Ulterior, asistența va fi extinsă și pentru alte lanțuri valorice.

Maria Roșca

 

Share