Gheorghe Bălan: În Programul de activitate a Guvernului este înscris subiectul minorităţilor naţionale
Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a participat astăzi la Forumul Tinerilor Minorităţilor Naţionale, Etnice, Lingvistice şi Religioase, organizat de către Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova şi Grupul Tinerilor pentru Solidaritate Interetnică.
Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul s-a desfăşurat în formatul unei platforme de comunicare şi interacţiune între reprezentanţi ai grupurilor minoritare din R. Moldova, oficiali, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri de dezvoltare, având scopul de a pune în discuţie problemele ce ţin de drepturile minorităţilor, în special, a tinerilor şi identificarea celor mai bune soluţii pentru protejarea şi promovarea drepturilor lor.
Prezent la forum, Vicepremierul Gheorghe Bălan a ţinut un discurs. În alocuţiunea sa, Gh. Bălan a confirmat angajamentele Guvernului de a pune în aplicare politici noi de promovare a participării reprezentanţilor grupurilor etnice la viaţa publică.
„În Programul de activitate a Guvernului este înscris subiectul minorităţilor naţionale. În acest sens, Guvernul lucrează la pregătirea unui nou Plan Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului ce va conţine un capitol distinct pe dimensiunea minorităţilor naţionale şi etnice. Aceasta va permite pe deplin implementarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi a Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială”, a spus Gh. Bălan.
De asemenea, Viceprim-ministrul, în discursul său, a făcut apel către reprezentanţii societăţii civile de a evita abordările şi manifestările ce contribuie la segregarea societăţii, inclusiv, pe criterii etnice, precizând că limbile şi tradiţiile minorităţilor naţionale fac parte din cultura comună şi trebuie tratate cu respect.
Gh. Bălan a menţionat că autorităţile mizează în primul rând pe tinerii eliberaţi de prejudecăţi, implicaţi în procesele care au loc astăzi în ţară şi care participă activ la viaţa publică, în aşa fel, ca întregul lor potenţial să contribuie la valorificarea statului R. Moldova.
În context, Vicepremierul a reiterat importanţa creării condiţiilor optime pentru studierea şi utilizarea limbii oficiale a ţării ca liant în edificarea unui stat puternic, democratic şi viabil.
Doina Secrieru