Elveția va susține dezvoltarea economiei sustenabile în Republica Moldova
Reieșind din considerentul că anul curent urmează a fi elaborată noua Strategie de cooperare moldo-elvețiană pentru anii 2018 – 2021, considerăm oportună propunerea de a include dezvoltarea economiei sustenabile ca domeniu prioritar pentru asistența ce urmează a fi acordată Republicii Moldova de către Biroul de Cooperare al Elveției (BCE). O declarație în acest sens a fost făcută ieri de directorul de cooperare BCE, Simone Giger, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, potrivit unui comunicat de presă.
În contextul dezvoltării relațiilor bilaterale, Simone Giber a propus ca asistența elvețiană să fie axată pe crearea locurilor noi de muncă prin introducerea unor stimulente agenților economici, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova pentru a intra pe piețe noi de desfaceri, dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în toate regiunile țării, instituirea unui nou mecanism național de promovare a incluziunii sociale și reducere a sărăciei, etc.
Oficialul elvețian a mai specificat că în scopul preluării celor mai bune practici UE, BCE este dispus să ofere asistență privind consolidarea capacităților instituționale ale Agenției pentru Protecția Consumatorilor, precum și ale Centrului Național de Acreditare MOLDAC, inclusiv prin dezvoltarea și implementarea Sistemului Informațional integrat pentru procesul de acreditare.
”Domeniile de intervenție vor fi discutate în cadrul unui atelier intern de planificare, care va fi organizat la finele lunii martie curent, precum și partenerii de dezvoltare pentru a utiliza la maxim prevederile noii Strategii”, a spus șeful BCE.
Simone Giber l-a informat pe ministrul Economiei că pentru implementarea proiectelor aflate în proces de derulare și gestionate de BCE, în 2016 au fost debursate peste 12 milioane de euro.
Vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat eforturile Biroului de Cooperare al Elveției în realizarea diferitor proiecte de dezvoltare în Republica Moldova, accentuând că acestea contribuie la atingerea obiectivelor strategice ale autorităților naționale în procesul de reformare și modernizare a țării. În context, ministrul Economiei a susținut inițiativele BCE privind stabilirea priorități pentru asistența oferită de Elveția, în special privind dezvoltarea infrastructurii în sectorul rural, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, etc.
Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a fost deschis în anul 2000, având statut de misiune diplomatică și reprezentanță a Ambasadei Confederației Elvețiene cu sediul la Kiev.
Doina Secrieru
De la Elvetia avem foarte mult de invatat in ceea ce tine de economie si sistem financiar bancar. Sper ca poate intr-o zi, in general ne v-om dezice de armata.
Noi trebuie să ne deschidem granițele pentru investitorii străini și să le oferim legi fiscale bune, care să-i protejeze. Atunci și vom avea locuri de muncă în stat.
și din nou o țară europeană ne ajută, nu Russia, dar o țară străină cu care nu avem nici un trecut comun..
Acuma Dodon ce va spune, tot vrea tamojenîi Soiuz?