Declarație: „Procuratura împinge instanța la adoptarea unei decizii ilegale, îndreptate împotriva lui Renato Usatîi”

Declarație: „Procuratura împinge instanța la adoptarea unei decizii ilegale, îndreptate împotriva lui Renato Usatîi”

Audierile în cazul plîngerii avocaților, care au contestat ordonanța Procurorului General, Eduard Harunjen, privind reluarea urmăririi penale împotriva liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, au ajuns la etapa finală – apărătorii lui Usatîi nu au lăsat piatră pe piatră în argumentele prezentate de procurorul Vitalie Busuioc, scrie ru1.md.

Dezbaterile părților au avut loc în cadrul ședinței de judecată care au avut loc la Judecătoria sectorului Rîșcani, pe 15 februarie. Astfel, potrivit avocatului lui Usatîi, Angela Istrate, „procurorul, în sfîrșit, a oferit probele pe care el le-a considerat ca fiind noi”.

Potrivit lui Istrate, în realitate, procurorul nu a oferit nimic nou. Avocatul a subliniat că „probele” corespunzătoare datează din anii 2012-2014, despre care organele de anchetă știau perfect la momentul inițierii ordonanței.

„Mai mult ca atît, probele respective sînt acumulate în cadrul altor procese penale și nu sînt relevante speței respective”, a precizat apărătoarea lui Usatîi.

Avocatul a subliniat că învinuirea face trimitere la existența unei încălcări în cadrul dosarului penal, dar și aici procurorul a admis o încălcare gravă, întrucît în cazul dat termenul de prescripție prevăzut de lege este de un an.

Din partea sa, Dumitru Ciubașenco a subliniat că argumentele procurorului nu au niciun sens, „concluzia de bază care poate fi făcută din acest proces constă în ceea că procuratura împinge instanța la adoptarea unei decizii ilegale, îndreptate împotriva lui Renato Usatîi”.

Vicepreședintele „Partidului Nostru”, Nicolai Țîpovici a atras atenția asupra faptului că judecătorul ar fi putut lua o decizie finală pe acest caz în decursul unei sau două ședințe de judecată, procesul însă este prelungit în mod intenționat. Potrivit lui, cel mai probabil, asupra deciziei va lucra o întreagă echipă de judecători și procurori.

„Este evident că acest proces este unul politic, care urmărește scopul de a-l împiedica pe Renato Usatîi de a-și continua activitatea politică și întoarcerea sa la Patrie”, a subliniat el. În rezultat, audierile au fost întrerupte urmînd a fi reluate pe 28 februarie.

Potrivit așteptărilor, în cadrul ședinței instanța va pronunța decizia finală în privința plîngerii avocaților.

Share