Liberal-democrații: Nicio forță politică sănătoasă de centru-dreapta nu-și poate permite luxul să acționeze pe cont propriu

Liberal-democrații: Nicio forță politică sănătoasă de centru-dreapta nu-și poate permite luxul să acționeze pe cont propriu

„Actuala guvernare și-a demonstrat, în repetate rânduri, maniera de a lua decizii importante pentru țară și popor: sub paravanul nopții, în pripă, fără consultarea obligatorie a tuturor factorilor implicați, apelând la șiretlicuri, ocolind fariseic normele democratice și practicile europene. Așa s-a întâmplat și în cazul modificării legislației cu privire la alegerea Președintelui Republicii Moldova. Acest caz a intrat deja în multiple studii cu privire la activitatea legislativă și practica constituțională modernă, drept unul ”specific moldovenesc” de manipulare cu legislația. Nici acum nu este clar, până unde va merge guvernarea în tentativa sa de a-și croi un sistem electoral, unica menire a căruia va fi să-i asigure supraviețuirea unui clan oligarhic”. Declarația a fost lansată de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în contextul informațiilor precum că guvernarea ar intenționa să modifice sistemul electoral.

Potrivit declarației, PLDM protestează „față de modul în care majoritatea hibridă din parlament tratează acest subiect, cu ignorarea flagrantă a drepturilor și opiniilor opoziției de dreapta; față de stilul ocult de promovare a unor inițiative și proiecte legislative, a pseudo-dezbaterilor publice, la care sunt invitate doar persoane afiliate puterii din organizații-erzaț ale societății civile sau jurnaliști din holdingurile puterii.”.

„Pe de altă parte, așteptările cetățenilor pot fi realizate doar formând un front comun împotriva actualului regim hibrid, oligarhic și cleptocrat, secondat într-o manieră cinică de falsa opoziție geopolitică”, se mai spune în declarația liberal-democraților.

PLDM mai afirmă că, astăzi, nicio forță politică sănătoasă de centru-dreapta nu-și poate permite luxul să acționeze pe cont propriu. „Se cer identificate modalităţile cele mai eficiente de colaborare, capabile să potenţeze rolul partidelor antioligarhice de centru-dreapta, inclusiv în problema modificării sau păstrării actualului sistem electoral. Una din aceste modalități ar putea fi convocarea unui For Civic, sau a unei mese rotunde a partidelor politice, la care să fie elaborată și adoptată o poziție comună”, se spune în declarație.

Mihaela Rotari

 

 

 

 

 

Share