Protecția ecosistemului Nistrului și intenția autorităților ucrainene de a construi șase noi hidrocentrale – discutate la Kiev
Protecția ecosistemului Nistrului și intenția autorităților ucrainene de a construi șase noi hidrocentrale pe acest fluviu a constituit unul din subiectele discutate în cadrul vizitei de lucru a delegației guvernamentale a Republicii Moldova la Kiev, potrivit unui comunicat de presă.
Problema fluviului Nistru, care este o sursă de importanță vitală pentru aprovizionarea cu apă potabilă a orașelor Chișinău și Odessa, precum și a mai multor localități din Republica Moldova și Ucraina, s-a agravat în ultimii ani și este nevoie de eforturile ambelor state pentru redresarea situației, au menționat oficialii moldoveni și ucraineni.
Potrivit experților, în rezultatul activității hidrocentralei de la Novodnestrovsk, au scăzut capacitățile de purificare a apei și s-a redus volumul de apă în lacul de acumulare de la Dubăsari. În cazul, în care întregul complex de hidrocentrale va deveni funcțional, starea ecologică a fluviului Nistru se va agrava și mai mult, calitatea apei se va înrăutăți, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul se va înnămoli.
În rezultatul discuțiilor, părțile au convenit asupra creării unei Comisii mixte, care va veni cu demersurile necesare către Comisia Europeană pentru a primi asistență tehnică și financiară pentru realizarea unui studiu aprofundat al fluviului transfrontalier Nistru de la izvoare până la vărsare, inclusiv aspecte ce țin de impactul asupra mediului a nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsk, dar și a altor potențiale interveniții antropice viitoare.
Autoritățile de la Kiev au dat asigurări că întreprinderile energetice din Ucraina vor face permanent schimb de informații cu instituțiile de profil din Republica Moldova, pentru a nu admite agravarea stării mediului.
Decizia luată în cadrul întrevederii de la Kiev este un pas înainte, în vederea atenuării cât mai rapide a intervențiilor antropice realizate în ultimii ani pe cursul fluviului Nistru, care pun în pericol ecosistemul principalei surse de apă a statului nostru, menționează Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.
Mihaela Rotari