Filip s-a întâlnit cu Poroșenko la Kiev. Ce și-au spus cei doi oficiali
În cadrul vizitei sale oficiale la Kiev, Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.
Potrivit unui comunicat de presă, Prim-ministrul Pavel Filip a remarcat dinamizarea, în ultima perioadă, a dialogului bilateral, care a trecut la o nouă etapă de dezvoltare. Pavel Filip a spus că această întrevedere este un bun prilej de a trasa noi perspective pentru dezvoltarea cooperării între cele două ţări în diverse domenii, prin continuarea dialogului anterior. „Suntem gata să cooperăm strâns și în continuare pentru a ne mișcă mai ușor și mai rapid în direcția integrării europene, care este opțiunea comună a țărilor și popoarelor noastre”, a menționat șeful Executivului de la Chișinău.
Totodată, Președintele Petro Poroșenko a spus că autoritățile de la Kiev sunt deschise pentru un dialog constructiv care să aibă la bază promovarea intereselor cetățenilor celor două state. „Relațiile diplomatice bilaterale sunt la un nivel înalt, suntem sinceri, avem încredere și suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat președintele ucrainean.
Oficialii au mai discutat despre participarea Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Cu referire la acest subiect, Premierul Pavel Filip a menționat că solidaritatea regională în astfel de chestiuni este foarte importantă, iar autoritățile de la Chișinău mizează pe suportul Ucrainei în promovarea unor discuții echitabile. „Este important ca Ucraina și Republica Moldova să fie parteneri în promovarea normelor dreptului internațional în regiune și să se susțină reciproc în promovarea suveranității și integrității teritoriale ale celor două state”, a mai spus Pavel Filip.
De asemenea, Petro Poroșenko a menţionat că Ucraina susține eforturile Republicii Moldova de a soluționa conflictul transnistrean pe cale pașnică și în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Pavel Filip a spus că Republica Moldova susține soluționarea pe cale politică și diplomatică a crizei din Donbas și Crimeea, reconfirmând disponibilitatea Guvernului de la Chișinău de a oferi în continuare asistenţa necesară pentru organizarea odihnei și reabilitării copiilor care au avut de suferit de pe urma conflictului armat din regiunile de est ale Ucrainei.
Părțile au mai făcut un schimb de opinii privind intensificarea cooperării la frontieră, inclusiv prin efectuarea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe și Giurgiulesti-Reni, precum și prin deschiderea podului Unguri-Broniţa pentru circulația autoturismelor și a transportului de pasageri. În context, președintele Poroșenko a spus că „Frontiera moldo-ucraineană este o frontieră a prieteniei, transparenței și eficienței. Construim un pod comun pentru că avem încredere reciprocă”.
În cadrul întrevederii, Premierul Pavel Filip și Președintele Petro Poroșenko au mai discutat despre cooperarea comercial-economică și cultural-umanitară, finalizarea procesului de demarare a frontierei de stat și reglementarea drepturilor de proprietate, precum și despre importanța cooperării moldo-ucraineană pe plan internațional, inclusiv în cadrul Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei și OSCE.
Doina Secrieru
2 țări care au ales un curs comun de dezvoltare au despre ce comunică și spre ce munci, Moldova cu Ukraina nu sunt doar vecini, darși prieteni cu probleme comune, una din care este influența rusească, care ar fi bine să fie abordată, este într-adevăr o problemă
Foarte importanta colaborarea interstatala, mai ales in domeniu securitatii luptei cu gruparile organizate in regiune si vama. Transnistria fiind gaura neagra si piedica dezvoltarii ambelor state.
Republica Moldova la fel ca și Ucraina este în plină implimentare a acordului de asociere cu UE, o cooperare într-e țările noastre poate duce la o implimentare mai rapidă a acordului de asociere.
Ucraina și Moldova sunt state vecine, ambele cu serioase probleme de securitate și aflate într-un conflict militar cu Rusia. La noi e mai liniște, conflictul din regiunea transnistreană se află într-o fază înghețată. La ucraineni lucrurile stau mai greu. În fiecare zi se împușcă.
Este și normal să existe o colaborare mai strânsă între Kiev și Chișinău.
Sper la aceste diloguri constructve sa se materializeze cit mai curind in actiuni avantajoase pentru ambele state.