Parlamentul R.Moldova a găzduit lansarea cărții ”Ghetoul din Chișinău 1941-1942”, semnată de Paul Shapiro

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit lansarea cărții ”Ghetoul din Chișinău1941-1942”, semnată de Paul Shapiro, director al noului Oficiu pentru Relații Internaționale al Muzeului Holocaustului din Washington. Evenimentul a adunat, în Sala Europei a Parlamentului, deputați, diplomați și reprezentanți ai mediului academic, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Valentina Buliga, moderatoarea lansării a menționat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wissel. ”Prin adoptarea acestei Declarații am demonstrat capacitatea clasei politice de a aborda și trata corect atât victoriile, cât și ororile istorice. O dovadă în acest sens este și evenimentul de astăzi, prin care ne solidarizăm cu autorul și condamnăm evenimentele despre ghetoul anilor 1941-1942 din Chișinău”, a spus deputata.

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a salutat inițiativa de a prezenta cartea în incinta Parlamentului Republicii Moldova. ”Am reușit să citesc acest studiu istoric important pentru țara noastră care, din păcate, a fost timp de zeci de ani în necunoaștere. Este o carte plină de material istoric important, necesar și util generațiilor pentru a cunoaște informații documentate despre comunitatea evreiască și omorurile în masă ale acesteia”, a precizat Liliana Palihovici.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a declarat că misiunea diplomatică este onorată de a fi parteneră în organizarea unui asemenea eveniment. ”Aceasta nu este doar o carte, ci un omagiu tuturor celor care au avut de suferit de pe urma Holocaustului”, a spus diplomatul.

Autorul Paul Shapiro, vădit emoționat, timp de peste o oră a prezentat, în limba română, lucrarea, care este un studiu amănunțit pe 100 de pagini despre contextul istoric al antisemitismului în Europa de est, precum și soarta tragică a celor 10 mii de evrei înghesuiți într-un ghetou din centrul Chișinăului. De asemenea, lucrarea cuprinde 21 de fotografii alb-negru, harta ghetoului și numeroase documente de arhivă, precum ordine, liste ale persoanelor etc.

Ulterior, deputații au apreciat importanța acestui subiect, au comentat, adresat întrebări, precum și au solicitat autografe.

Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Ambasada SUA la Chișinău, sub patronajul Președintelui Parlamentului Andrian Candu și a Ambasadorului SUA James Pettit.

Maria Roșca

Share