MTID vine cu o soluție provizorie de procurare a vinietei online
Până la implementarea soluției soft ”e-vinieta”, care va sigura un cadru comprehensiv de distribuție și control al vinietelor; în decembrie 2016, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Finanțelor, e-Gov, Serviciul Vamal, au agreat implementarea unei soluții tranzitorii, care ar permite eliminarea imediată a cauzelor congestiunii la punctele de trecere a frontierei și care cuprinde:
1.Achitarea online, prin Serviciul Mpay a taxei vinietei;
2.Completarea cererii de achitare dar și achitarea propriu-zisă la orice filială bancară;
3.Asigurarea controlului de către Serviciul Vamal.
Astfel, utilizarea temporară a acestei soluții simple, ieftine și operative ar îmbunătăți sensibil situația actuală și ar soluționa problema formării cozilor la posturile vamale.
Părțile au convenit că prin alocare de resurse financiare, dedicate pentru accelerarea implementării soluției tranzitorii, aceasta ar putea fi implementată începând cu data de 20 februarie 2017.
La 16 septembrie 2015 prin Ordinul nr. 163 a fost instituit Grupul de lucru pentru examinarea, elaborarea, fundamentarea și prezentarea spre emitere a proiectului de politici publice privind aprobarea mecanismului de calculare, încasare și de control a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova, de către autovehiculele neînmatriculate în RM, clasificate la poziția tarifară 8703 și de către remorcile atașate la acestea, clasificate la poziția tarifară 8716 (vinieta)
La data de 01.10.2015 acest document de politici publice a fost supus unor ample dezbateri publice inclusiv în sursele media. Urmare a acestor consultări s-a elaborat sinteza avizelor, iar în data de 30.12.2016 această sinteză a fost publicată pe site-ul ministerului. În conformitate cu documentul de politici publice menționat, MTID a inițiat un șir de acțiuni pentru implementarea soluției optime de încasare a taxei vinietei, în timp ce Grupul de Lucru creat în cadrul ministerului finanțelor a venit cu propuneri referitoare la cuantum, perioada de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autovehiculele neînmatriculate în RM, clasificate la poziția tarifară 8703 și de către remorcile atașate la acestea, clasificate la poziția tarifară 8716, inclusiv cu propuneri de facilități la vămuirea acestor unități de transport, care au intrat în țară până la data de 1 noiembrie.
Analiza opțiunilor de încasare a taxei vinietei prin prisma criteriilor de: eficiență, echitate, impact extern și fezabilitate, au recomandat opțiunea de e-vinietă ca fiind soluția optimă și recomandată pentru a fi implementată.
Astfel, pentru implementarea acestei opțiuni au fost inițiate discuții cu toate părțile interesate de procesul încasării și controlului taxei vinietei (Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, Centrul de Guvernare Electronică, Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor), iar prin Ordinul comun al miniștrilor finanțelor și al transporturilor și infrastructurii drumurilor din 25.07.2016 a fost aprobat planul de acțiuni pentru implementarea soluției e-vinieta care presupune preluarea integrală a încasării taxei vinietei de la Serviciul Vamal la MTID și diversificarea rețelelor de distribuție a vinietei cu includerea funcționalităților ce vor contribui la îmbunătățirea procesului de control al achitării taxei vinietei.
Astfel, pentru implementarea acțiunilor din plan, pe parcursul anului 2016, de către MTID au fost întreprinse următoarele acțiuni:
1.A fost elaborat și avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului Informațional Automatizat de Stat în domeniul colectării taxei pentru folosirea drumurilor RM de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, clasificate la poziţia tarifară 8703 şi de către remorcile ataşate la acestea, clasificate la poziția tarifară 8716.
2.A fost elaborat caietul de sarcini și lansată licitația pentru achiziția serviciilor de elaborare a soluției soft e-vinieta.
3.Au fost operate modificări la Structura organizatorică a Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor și a fost creat Serviciul de administrare a vinietei.
În urma desfășurării licitației pentru achiziției serviciilor de elaborare a soluției soft ”e-vinieta” nu a fost posibilă adjudecarea contractului nici unui dintre ofertanți, ceea ce a dus la necesitatea revizuirii caietului de sarcini. În urma avizării variantei actualizate a caietului de sarcini de către Centrul de Guvernare Electronică, prin scrisoarea din 20.01.2017, a fost recomandată angajarea de către Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor a unui consultant pentru elaborarea unui caiet de sarcini profesionist, cu cerințe tehnice explicite conform practicilor de achiziții în IT, care ar permite ofertanților să înțeleagă deplin sarcina și să își fundamenteze adecvat ofertele. De asemenea, aceasta ar mitiga riscul dezvoltării unei aplicații soft improprii obiectivelor propuse, ori excesiv de costisitoare în mentenanță, ori nefezabilă pentru îmbunătățiri.
În scopul finalizării implementării soluției definitive ”e-vinietă” a fost elaborat planul de acțiuni (anexa nr 1), care prevede aprobarea Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului Informațional Automatizat de Stat în domeniul colectării taxei pentru folosirea drumurilor RM de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, clasificate la poziţia tarifară 8703 şi de către remorcile atașate la acestea, clasificate la poziția tarifară 8716, elaborarea caietelor de sarcini, licitarea, dezvoltarea soluției soft și testarea acesteia.
Mihaela Rotari