Susținere din partea UE! 16 proiecte de cooperare transfrontalieră între Moldova și Ucraina au primit granturi

Susținere din partea UE! 16 proiecte de cooperare transfrontalieră între Moldova și Ucraina au primit granturi

La 1 februarie 2017, liderii a 16 proiecte transfrontaliere între Ucraina și Republica Moldova s-au întrunit la Chișinău la ceremonia solemnă de semnare a granturilor acordate de Uniunea Europeană, în cadrul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. 

Cele 16 proiecte, cărora li s-a acordat finanțare, sunt distribuite proporțional între cele trei priorități definite de Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, și anume: îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale, abordarea în comun a provocărilor transfrontaliere, educație, cultură și sport. Suma totală oferită de către UE în cadrul acestui program este de 3,3 milioane de euro.

”Uniunea Europeană va oferi granturi pentru ca autoritățile publice locale din țara noastră și Ucraina să dezvolte împreună proiecte transfrontaliere. Felicit autoritățile care au semnat astăzi acordurile de finanțare. De asemenea, recunoaștem că sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională sunt insuficiente pentru a contribui la dezvoltarea economică a comunităților locale, în acest sens mizăm mult pe conlucrarea cu partenerii de dezvoltare, inclusiv în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ce constituie o oportunitate pentru a extinde relațiile de colaborare între UE și partenerii estici”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

„Aș dori să felicit toate cele 16 proiecte cărora Uniunea Europeană le acordă o finanțare completă de 3,3 milioane de euro. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea soluțiilor comune, care să facă față provocărilor sociale și de dezvoltare economică. De asemenea, ele vor contribui la consolidarea dialogului  transfrontalier între autoritățile locale, comunitățile și organizațiile societății civile, și, în consecință, la dezvoltarea unor legături mai strânse între Republica Moldova și Ucraina”, a menționat Dl. Aneil Singh, şef Secţie Cooperare, Delegaţia Uniunii Europene în Moldova.

”Cooperarea tranfrontalieră dintre Republica Moldova și Ucraina va cuprinde toate domeniile vieţii cotidiene și va crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea de programe, priorităţi şi acţiuni comune între autoritățile publice centrale și locale,  comunități și organizații neguvernamentale din ambele țări.  Avem experiența altor țări din cadrul Parteneriatului Estic, în care partenerii cooperării teritoriale au reușit să pună în practică acțiuni comune de dezvoltare a țărilor lor”, a declarat Erikas Jankauskas, lider de echipă al Programului de Sprijin și Cooperare Teritorială (EaPTC).

”Prin acțiuni comune cu partea ucraineană, ne propunem să promovăm patrimoniul gastronomic în regiunea Dunării de Jos, ca valoare adăugată la strategiile regionale pentru dezvoltarea turismului durabil şi integrarea acestora în politicile locale, regionale, naţionale şi europene. Datorită acestui proiect vom putea să devenim membri ai Rețelei Europene a Patrimoniului gastronomic regional”, a declarat Valeriu Ajder, directorul Agenției de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din or. Cahul.

Totodată, în perioada 30 ianuarie – 3 februarie la Chișinău au loc seminare de instruire pentru cele 16 proiecte care au trecut cu success procedura de accesare a granturilor. Participanții la training sunt informați despre program și vor obține sfaturi practice privind acordarea granturilor, metode de implementare a proiectelor, a normelor financiare și de achiziții publice, instrumente și metode de vizibilitate și comunicare, raportare și monitorizare, precum și informații privind cerințele specifice pentru fiecare țară în parte.

Ceremonia de acordare a granturilor și seminarele de instruire sunt organizate de către Programul de Sprijin și Cooperare Teritorială (EaPTC) în comun cu Autoritatea de Management  a Programului EaPTC – GIZ.

 

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Doina Secrieru

Share