Opinie: Migranții moldoveni care muncesc în Federația Rusă au un aport esențial în economia țării, însă ei sunt folosiți în diverse jocuri politice

Opinie: Migranții moldoveni care muncesc în Federația Rusă au un aport esențial în economia țării, însă ei sunt folosiți în diverse jocuri politice

Migranții moldoveni care muncesc în Federația Rusă au un aport esențial în economia țării după volumul remitențelor pe care le trimit acasă, însă ei sunt folosiți în diverse jocuri politice de către autoritățile Federației Ruse și Republicii Moldova. Este concluzia, expertului IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, formulată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, potrivit unui comunicat de presă al IDIS.

”Republica Moldova trebuie să elimine aspectele politice din discuții în abordarea statutului cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă. Este foarte greu de spus cum se va face acest lucru în condițiile în care avem un proiect politic care pe deplin folosește mecanismul de soft power al Federației Ruse. Observăm că Moscova nu se arată deschisă să discute echilibrat fără a utiliza astfel de pârghii în spațiul CSI”, a explicat Ion Tăbârță.

Potrivit expertului un exemplu de ”soft power” folosit de Federația Rusă a fost intenția de a tergiversa semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Drept instrumente de presiune și șantaj politic s-au folosit pârghiile tradiționale de blocare a exporturilor pe piața rusă și exercitarea unor presiuni fără precedent asupra migranților moldoveni, aflați la diverse munci sezoniere pe teritoriul Federației Ruse. Se mai știe că actualul președinte ales, Igor Dodon, ar fi consiliat autoritățile din Rusia asupra modului Moscova pentru a pune în aplicare mecanismele de atunci, iar acest lucru i-a adus un plus de imagine în alegerile parlamentare din 2014 și câștigarea prezidențialelor din anul 2016.

În Federația Rusă se află, după anumite estimări, cca 525 de mii de migranți moldoveni, însă numărul exact al acestora nu se cunoaște cu exactitate, iar în ultimii ani volumul remiterilor generate în acest stat s-a redus la jumătate din cel înregistrat între 2008-2012, ca urmare a deprecierii rublei rusești și a repatrierilor forțate. Or, autoritățile RM au spus că sunt gata să ofere soluții pentru migranții expulzați din Rusia, dar nu s-au ținut de promisiuni. Locurile de muncă se împuținează, pe fundalul unei retorici agresive pro-Est.

Maria Roșca

 

Share