Ministrul Justiției: Aș vrea să spulber speculațiile referitor la…

Ministrul Justiției: Aș vrea să spulber speculațiile referitor la…

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a făcut mai multe precizări într-un comunicat de presă.
„Aș vrea să spulber speculațiile referitor la aparițiile recente din presă privind acțiunile în regres anunțate de mine în ianuarie 2016 și inițiate ulterior de Ministerul Justiției.

În total, au fost deschise 11 dosare pentru a-i obliga pe cei 37 de judecători, procurori și funcționari, care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CtEDO, să restituie paguba achitată de stat – 1 milion 610 mii lei.

Primul câștig în cauza civilă a fost pe 25 octombrie 2016, viceprimarul municipiului Chișinău, Vladimir Coteț, fiind obligat de Judecătoria Buiucani să achite în beneficiul statului aproximativ 20 mii lei, pentru neexecutarea unei sentințe judecătorești.

De asemenea, polițiștii Alexandru Mocanu și Gheorghe Vutcariov au fost obligați de Judecătoria Ciocana să achite în beneficiul statului aproximativ 50 mii lei, pentru acțiunile de tortură și violarea dreptului la libertate și siguranță, comise în aprilie 2009 asupra cetățeanului Vitalie Crețu.

4 dosare vor fi examinate în curând la Curtea de Apel Bălți, iar restul la judecătoriile din țară și din capitală. Pe parcursul anului 2016, reprezentanții Ministerului Justiției au participat la 50 de ședințe de judecată, în 2017 – la 3, iar alte 4 sunt programate pentru februarie și martie curent.

 La cererea unor judecători acționați în regres, a fost invocată excepția de neconstituționalitate. În rezultatul eforturilor inclusiv a Ministerului Justiției, pentru a salva și apăra securitatea acestor norme, a fost obținută o expertiză favorabilă a Comisiei de la Veneția din 13 iunie 2016, iar prin Hotărârea Curții Constituționale din 25 iulie anul trecut, norma a fost declarată constituțională.

Procesul este unul anevoios și durează foarte mult, fiindcă există o rezistență mai mare a reprezentanților autorității judecătorești în cazul dosarelor înaintate. Am toată încrederea că vom reuși și depunem toate eforturile necesare pentru o aplicarea corectă și uniformă a legislației.

 Amintesc că, persoanele care au fost acționate în judecată de către statul nostru urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, a costurilor și cheltuielilor suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici”, a spus ministrul.

Doina Secrieru

Share