Iată câte persoane au renunțat la fumat cu ajutorul Liniei Verzi!

Iată câte persoane au renunțat la fumat cu ajutorul Liniei Verzi!

Pentru a reduce numărul de fumători și efectele nocive ale fumatului asupra sănătății populației, începând cu 01.05.2016, în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie a fost instituită Linia verde destinată consilierii și tratamentului pentru renunțare la fumat. Pe parcursul acestei perioade, 83 de persoane au apelat serviciul telefonic pentru a se informa despre posibilitățile de renunțare la fumat, potrivit unui comunicat de presă.

Aceste persoane au fost motivate să inițieze intervenții complexe pentru a abandona fumatul. Respectiv, 42 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală și în grup. Totodată, 39 de persoane au beneficiat de tratament complex: lazeroterapie, acupunctură și administrarea medicamentelor specifice. În rezultat, aceste persoane au renunțat la fumat și au revenit la un mod de viață sănătos.

Serviciile respective sunt oferite de către psihologi și medici înalt calificați, care sunt disponibili să efectueze consiliere și tratament antifumat, precum și să ofere consultații, în special elevilor, tinerilor, femeilor gravide etc.

Subliniem că fumatul este unul dintre cele mai mari vicii ale sec. XXI. Conform unor estimări, în Republica Moldova fumează 27% din populație. Majoritatea acestor persoane dezvoltă pe parcursul vieții una sau mai multe boli asociate consumului de tutun.

Din numărul total de decese înregistrate în țară, circa 11-12% sunt provocate de bolile cauzate de consumul tutunului, precum diabetul, cirozele, cancerul hepatic, bolile cardiovasculare, cele respiratorii obstructive cronice, ș.a. Cheltuielile anuale pentru bolile cauzate de consumul de produse din tutun au fost estimat la peste 880 milioane lei (în 2013).

Republica Moldova a efectuat un șir de măsuri pentru a reduce numărul de fumători și efectele nocive ale fumatului, cum ar fi aderarea în mai 2009 la Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, iar în mai 2015 au fost aprobate modificări importante la Legea nr.278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului.

 

Mihaela Rotari

Share