Asistenţii sociali din cadrul sistemului penitenciar şi consilierii de probaţiune – instruiți privind pregătirea de eliberare a deținuților

Asistenţii sociali din cadrul sistemului penitenciar şi consilierii de probaţiune – instruiți privind pregătirea de eliberare a deținuților

În perioada 23-27 ianuarie  2017, asistenţii sociali din cadrul sistemului penitenciar şi consilierii de probaţiune, au participat la a doua sesiune de instruire cu genericul „Program de pregătire către liberare a persoanelor ce execută o pedeapsă privativă de libertate”.

Instruirea a avut drept scop sporirea nivelului profesional al specialiştilor în domeniu, prin prisma experienţelor şi bunelor practici ale altor state.

Atelierul de lucru a fost organizat de Departamentul Instituţiilor Penitenciare cu suportul echipei Proiectului „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova” (EUTAP4) şi a avut ca formatori, experţii Mihaela Săsărman şi Roxana Preda.

Pe parcursul instruirii au fost abordate subiecte precum: nevoile criminogene reflectate în Planul de Prevenire a Recidivei (infracţiuni împotriva persoanei, infracţiuni ce presupun consumul de substanţe psihoactive, infracţiuni economice), identificarea tiparului infracţional şi a distorsiunilor cognitive, modalitatea întocmirii şi realizării unui plan de prevenire a recidivei precum şi asigurarea continuităţii în procesul de schimbare şi menţinere a comportamentului prosocial.

De asemenea, cei prezenţi au participat la simularea sesiunilor de lucru din Ghidul de lucru pentru pregătirea de liberare, prin activităţi de grup, jocuri de rol, etc.

Totodată, în scopul monitorizării şi supervizării modalităţii de implementare a „Programului de pregătire către liberare a persoanelor ce execută o pedeapsă privativă de libertate”, expertul EUTAP4, Mihaela Săsărman în comun cu reprezentanţii DAEPAS DIP, în perioada 18 – 20 ianuarie 2017, au desfăşurat vizite în instituţiile penitenciare unde a demarat pilotarea programului nominalizat.

Menţionăm că, Proiectul „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova” a fost lansat în luna octombrie 2014.  Acesta are o durată de 30 luni şi este al patrulea proiect de asistenţă tehnică susţinut financiar de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

1_113 2_104

Maria Roșca

Share