În Republica Moldova, circa 100 mii de persoane suferă de tulburări mintale şi de comportament

În Republica Moldova, circa 100 mii de persoane suferă de tulburări mintale şi de comportament

Ieri s-a desfășurat primul Dialog național de politici în sănătate mintală, cu genericul „Direcții strategice de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc la inițiativa Ministerului Sănătății, cu implicarea proiectului moldo-elvețian „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. La discuții au participat peste 200 de parteneri din sectorul guvernamental și organizații internaționale, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Centrelor de Sănătate raionale și societății civile.

Evenimentul consituie o platformă de discuții privind tendințele în domeniul sănătății mintale la nivel global și european, dar și situația actuală din Republica Moldova.

”Cu toții avem un scop comun – sporirea nivelului de sensibilizare față de problemele de sănătate mintală. Această tematică este foarte sensibilă. Reformele inițiate în acest domeniu sunt extrem de importante atât la nivel de comunitate, cât și pentru întreaga societate. De aceea sper ca acest eveniment să constituie o platformă de discuție, care ulterior se va dezvolta în mecanisme de lucru”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Direcțiile strategice de dezvoltare sunt incluse în „Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”. Scopul Programului este să atingă ameliorarea sănătăţii mintale a populaţiei prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală şi creşterea funcţionalităţii sistemului de acordare a asistenţei psihiatrice, cu apropierea acestora de comunitate și respectarea drepturilor pacienților.

”Reformarea serviciilor de sănătate mintală este un domeniu de interes major pentru noi. În primul rând trebuie să spunem că tulburările mintală sunt o boală cronică. Asemenea tulburări necesită o abordare mai specifică. Noi trebuie să ne asigurăm că sistemul de sănătate își respectă obligațiile față de necesitățile acestor persoane”, a menționat Matthias Leicht-Miranda, manager de program, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Pentru a se bucura de o viață echilibrată și fără discriminare, persoanele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de o gamă largă de servicii coordonate, cu implicarea cadrelor medicale, psihologilor, dar și a asistenților sociali, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, etc. Colaborarea intersectorială este definitorie pentru reușita Programului național privind sănătatea mintală.

”Nu putem vorbi despre serviciile de sănătate mintală bună, fără ca aceste servicii să fie integrate în socientate. Este strict necesar ca oamenii care au probleme de sănătate mintală, chiar severe, să aibă posibilitatea să trăiască acasă și să beneficieze de aceste servicii. Ceea ce trebuie făcut este o acțiune de destigmatizare. Cu cât vor avea acces mai mare la servicii de sănătate obișnuite, precum pacienții cu boli cardiovasculare, cancer, cu atât mai mult populația se va obișnui cu persoanele care suferă de aceste tulburări și această stigmatizare se va diminua”, a explicat Ionela Petrea, directorul Departamentului de proiecte internaționale, Institutul de Sănătate mintală și adicții ”Trimbos” din Olanda.

La nivel global, circa 450 de milioane de persoane suferă de tulburări mintale şi de comportament. 151 de milioane de persoane au depresie, 50 de milioane au epilepsie, 21 de milioane – schizofrenie, 47 de milioane –  demenţă. Tulburările mintale constituie 36,1% din cauzele care duc la dizabilitate în regiunea europeană.

În Republica Moldova se înregistrează o rată a incidenţei în creştere de circa 15 mii persoane pe an şi o prevalenţă totală de circa 100 mii. La evidenţă psihiatrică se află circa 60 mii pacienţi, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate. Tulburările mintale cuprind până la 25% din fondurile serviciilor sociale și de pensii. În întreaga țară, funcționează 36 Centre Comunitare de Sănătate Mintală, dintre care 5 CCSM municipale și 30 de nivel raional.

m

Mihaela Rotari

Share