Deputatul Dîrda: Cea mai mare realizare în 2016 este…

Deputatul Dîrda: Cea mai mare realizare în 2016 este…

Deputatul liberal Iurie Dîrda susține că, cea mai mare realizare în 2016 este faptul că Partidul Liberal (PL) a contribuit la asigurarea stabilității politice în țară și la continuarea cursului de integrare europeană.

Într-o postare pe blogul personal, Iurie Dîrda menţionează că stabilitatea politică a permis să înregistreze succese remarcabile.

„Astfel, s-a reușit eliminarea tuturor restanțelor pe care le aveam la capitolul implementarea Planului de Acțiuni ce reiese din Acordul de Asociere RM-UE. Stabilitatea politică ne-a permis să finalizăm cu succes negocierile cu FMI și să obținem un nou Memorandum de colaborare cu această prestigioasă instituție internațională. Stabilitatea politică ne-a permis să adoptăm la timp bugetul de stat și politica bugetar-fiscală, lucru care nu s-a mai întâmplat de la 2009 încoace. Tot stabilitatea politică ne-a permis să demarăm importante reforme care țin de sistemul de pensii, structura Guvernului, administrația publică centrală în general etc.”, a precizat el.

Totodată, deputatul a menționat că, pentru PL, 2016 a fost anul în care a dovedit că este un partid responsabil și devotat cauzei europene.

„La începutul anului, a trebuit să luăm o decizie extrem de grea și să ne asumăm consecințele acesteia. Aș vrea să vă amintesc că, atunci, țara trecea printr-o profundă criză politică, care amenința să culmineze cu alegeri parlamentare anticipate, iar acele alegeri, aproape la sigur, s-ar fi soldat cu deturnarea Republicii Moldova de pe calea integrării europene, or era clar că puterea putea fi preluată de forțele pro-Moscova.  Atunci PL, analizând situația cu multă maturitate politică și pornind de la dorința exprimată de cetățeni în precedentul scrutin parlamentar, a decis să-și asume anumite riscuri de imagine și să participe la învestirea noului Guvern numai pentru a nu da țara pe mâna forțelor ostile integrării europene”, a punctat deputatul.

Potrivit lui, tot în 2016, PL a trebuit să facă față unui atac fără precedent asupra Primăriei capitalei și personal asupra Primarului Dorin Chirtoacă.

„Acest atac a avut ca scop demiterea Primarului și a fost dirijat de doritorii de a pune mâna pe Primăria capitalei pentru a-și promova anumite interese. Iar cauza reală a fost că Dorin Chirtoacă și echipa sa multora le-a stricat jocurile și nu le-a permis să folosească administrația publică locală din Chișinău în scopuri personale. Toți aceștia au stat pitiți chitic ca niște lași adevărați și au așteptat momentul potrivit pentru ei pentru a ataca. Unii au considerat că acest moment a sosit ca urmare a crizei de imagine prin care trecea PL la începutul anului după votarea actualului Guvern. Atunci, împotriva lui Dorin Chirtoacă s-au unit tot soiul de profitori – de la afaceriști până la profitori politici. Au uitat și de doctrine, și de principiile și obiectivele politice promovate și s-au unit cu un singur scop – să-l dea jos pe Dorin Chirtoacă și să pună mâna pe Primărie. Și pe aceștia mai puțin îi interesa că de facto făceau jocul Moscovei. Tot ce conta pentru ei erau interesele de moment pe care le aveau. Dar, planurile lor așa și nu au ajuns să fie realizate, rămânând doar la nivel de intenții”, a afirmat el.

Iurie Dîrda a mai spus că o altă provocare căreia a trebuit să-i facă față au fost alegerile prezidențiale. „Însă, a fost o provocare, un test, nu atât pentru Partidul Liberal, cât pentru curentul unionist din Republica Moldova. Din păcate, exponenții acestui curent au dovedit că nu au reușit să se detașeze de unele supărări, nemulțumiri de moment, nu au reușit să evalueze la justa valoare anumite procese politice și nu au reușit să se unească”, a spus  Dîrda.

Deputatul a mai menționat că, în 2017, și-ar dori ca toate acele bune începuturi pe care le-am înregistrat în 2016 să-și găsească continuitatea și finalitatea. „Pentru aceasta avem nevoie însă de stabilitate. În condiții de stabilitate, vom reușii să realizăm toate obiectivele fixate și să aducem în Republica Moldova acea prosperitate de care au atât de mult nevoie cetățenii noștri”, a conchis Dîrda.

dirda2

Doina Secrieru

Share