Declarație: Experții au constatat că autoritățile publice centrale comunică ineficient în vederea repartizării resurselor financiare disponibile

Declarație: Experții au constatat că autoritățile publice centrale comunică ineficient în vederea repartizării resurselor financiare disponibile

În perioada 12-16 decembrie curent, o misiune de experți letoni s-au aflat în Republica Moldova pentru a evalua dezvoltarea socio-economică a regiunilor din țară  și a oferi suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în elaborarea principiilor de repartizare a resurselor financiare în contextul dezvoltării regionale, potrivit unui comuniocat de presă.

„Experții au constatat că autoritățile publice centrale comunică  ineficient în vederea repartizării resurselor financiare disponibile din fondurile publice. O altă constatare  este lipsa indicatorilor ce ar argumenta impactul investiției și termenul recuperării acesteia. De asemenea, colegii din Letonia ne-au mai comunicat că datele privind repartizarea fondurilor sunt subiective. Urmează ca în termen de pînă la zece zile, experții să finalizeze raportul și să ne remită propuneri de îmbunătățire a metodelor de repartizare a banilor publici”, a menționat Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dorin Andros, după ședința de totalizare cu experții.

Vizita experților letoni a avut loc în cadrul proiectului TAIEX, realizat cu sprijinul Comisiei Europene. Scopul proiectului este de a împărtăși experiența UE în domeniul identificării nevoilor de dezvoltare a regiunilor.

Activitățile în cadrul proiectului au constat în analiza documentelor relevante (strategii, legi, programe naționale), preluarea experienței proiectelor din Letonia și efectuarea unei analize a situației din țara noastră, precum și elaborarea unui studiu care va conține un set de recomandări. În acest context, au fost organizate un șir de ședințe tehnice și mese rotunde cu participarea reprezentanților ministerelor Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Economiei, Finanțelor, Cancelariei de Stat, Biroului Național de Statistică, Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Concluzii  preliminare ale experților, prezentate în cadrul ședinței de totalizare,  țin de prioritizarea proiectelor regionale din domeniul infrastructurii de afaceri, datorită generării ulterioare de venituri în localitate/regiune; definitivarea formulei de calculare a cotei de finanțare a proiectelor regionale în baza: indicelui de disparitate, PIB, veniturile persoanelor fizice, numărul de întreprinderi prezente în regiuni, precum și cooperarea interinstituțională și utilizarea fondurilor naționale disponibile pe regiuni și sectoare prestabilite.

Doina Secrieru

Share