Modificări la Legea Drumurilor. Ce anume se va schimba

Modificări la Legea Drumurilor. Ce anume se va schimba

Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, în parte ce privește Legea drumurilor nr. 509-XIII din 22 iunie 1995, dar și Legea nr.160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea nr.163 din 9 iulie 2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, Titlul IX „Taxele rutiere” al Codului fiscal nr. 1163 din 24.04.1997, Codul contravențional nr. 218 din 24.10.2008 – în cadrul ședinței Guvernului din 01 decembrie 2016, a fost înaintat de către Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. Acest proiect ar permite excluderea neconcordanțelor între actele legislative, dar și soluționarea problemelor care au fost evidențiate în procesul de implementare a legilor menționate.

Potrivit unui comunicat al MTID, prin modificările și completările aduse Legii drumurilor se propune modificarea clasificării drumurilor locale, prin implementarea căreia va fi posibilă delimitarea competenților administrației publice locale de nivelul I și de nivelul II, ceea ce va face posibilă implementarea reformei de îmbunătățirea a întreținerii drumurilor locale.

De asemenea, modificările prevăd posibilitatea delegării, de către administratorul drumului, a responsabilităților pentru starea tehnică a drumului şi siguranţa la trafic, unei terţe părţi, ceea ce este necesar pentru implementarea contractelor multianuale de întreținere bazate pe performanță.

Totodată, proiectul prevede modificarea Legii cu privire la publicitate, carevine să soluționeze problemele în domeniul siguranței rutiere cauzate de amplasarea publicității exterioare în zona drumurilor publice. Aici necesită a fi menționăm că în perioada anilor 2010 – 2012, au fost dezinstalate peste 700 de panouri publicitare amplasate ilegal în zona drumurilor publice. La moment, în zona drumurilor aflate la balanța MTID, sunt amplasate aproximativ 400 de panouri publicitare, care urmează a fi dezinstalate, după intrarea în vigoare a legii și anularea prin Dispoziția Ministrului a Autorizațiilor de amplasare provizorie a obiectivelor în zona drumurilor publice. Iar ce ține de modificările Codului Contravențional, pe lângă aducerea codului menționat în concordanță cu terminologia operată în Legea drumurilor și înăsprirea sancțiunilor aplicabile încălcărilor respective, au fost introduse și norme privind demolarea construcțiilor neautorizate, precum și remedierea construcțiilor afectate în urma intervențiilor neautorizate.

Doina Secrieru

Share