CNAS – singura instituție care va stabili și achita pensiile

CNAS – singura instituție care va stabili și achita pensiile

O singură instituție va stabili și achita pensiile, și anume Casa Națională de Asigurări Sociale. Aceasta prevede proiectul de lege privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Acest subiect, precum și problemele ce țin de istoricul de evidență a stagiului special, inclusiv dosarele de pensionare au fost discutate ieri de către conducerea ministerului și a Casei Naționale de Asigurări Sociale cu reprezentanții Serviciului de Securitate și Informații și Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Odată aprobată, legea nu va influența condițiile și modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele angajate în structurile de forță (MAI, MA, SIS, CNA, DIP, SPPS) și va asigura o transparență în gestionarea banilor publici.

Proiectul de lege are la bază conceptul de reformare a sistemului de pensii aprobat prin Decizia Prim-ministrului și recomandările Curții de Conturi ( Raportul anual pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr 37) înaintate Parlamentului Republicii Moldova privind modificarea sistemului de pensii pentru a asigura transparența,  durabilitatea și sustenabilitatea acestuia.

 

Mihaela Rotari

Share