AGEPI – la prima școală de toamnă a judecătorilor și procurorilor în domeniul drepturilor omului și Internet

AGEPI – la prima școală de toamnă a judecătorilor și procurorilor în domeniul drepturilor omului și Internet

În perioada 14-17 noiembrie, la Vadul lui Vodă, a avut loc prima ediție a Școlii de toamnă pentru judecători și procurori – „Drepturile omului, libertățile fundamentale și internetul”, organizată de către  Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei.

Evenimentul s-a înscris în cadrul Proiectului comun al Uniunii Europene și CoE „Consolidarea respectării drepturilor omului în contextul implementării Agendei Digitale a Republicii Moldova”.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul are drept scop creșterea gradului de conștientizare și de respectare a drepturilor omului, în special a libertății de exprimare și a vieții private, în contextul dezvoltării societății informaționale în Republica Moldova, precum și îmbunătățirea aplicării instrumentelor juridice europene în domeniu.

Pe parcursul a patru zile,  judecători și procurori din Republica Moldova au luat cunoștință de  standardele privind drepturile omului și internetul, rolul statului de drept în era digitală și sistemul CoE de protecție a drepturilor omului în spațiul internet, viața privată, protecția datelor cu caracter personal etc. și cele mai bune practice de implementare a acestor standarde în practică.

La Școala de toamnă, alături de experții CoE/UE, au participat și formatori naționali, care, în cadrul a 8 sesiuni de lucru, au prezentat atât reglementările legislative naționale și internaționale în domeniu, precum și au organizat unele activități în grup și studii de caz.

Cea de VII-a sesiune a programului Școlii de toamnă, dedicată protecției drepturilor de proprietate intelectuală și anume: Protecția dreptului de autor și a mărcilor comerciale, a avut loc la 17 noiembrie curent.

Prezenți la eveniment, specialiștii AGEPI, Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial și Andrei Moisei, specialist coordonator, Direcția promovare și relații externe, au prezentat cadrul național de reglementare și jurisprudența în domeniul protecției proprietății intelectuale.

Cadrul internațional de reglementare, în special practica CEDO şi principiile de interpretare a cazurilor în acest domeniu a fost prezentat de către expertul european CoE/UE, Joanna KULESZA.

Detalii despre eveniment găsiți aici: https://www.inj.md/ro/

2_0 3_0 4_0

Mihaela Rotari

Share