Astăzi este Ziua Națională de renunțare la fumat

Astăzi este Ziua Națională de renunțare la fumat

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Națională de renunțare la fumat. Evenimentul are loc al patrulea an consecutiv, în scopul descurajării fumatului și sensibilizării populației privind riscurile consumului de tutun. Tema evenimentului „Moldova liberă de fumul de tutun” accentuează necesitatea de a continua acțiunile de asigurare a spațiilor libere de fumul de tutun, identificarea precoce a persoanele dependente de tutun și oferirea serviciilor de consiliere întru renunțarea la fumat.

Fumatul a devenit o problemă majoră de sănătate publică pentru toată societatea, sporind riscul bolilor netransmisibile severe – cancerul de plămâni, afecţiunile cardiovasculare şi respiratorii, ateroscleroza, naşterile premature etc. La nivel global se estimează, că fumatul produce anual mai multe victime decât SIDA, abuzul de alcool şi droguri, accidentele rutiere, crimele, suicidul, fiind plasat printre primele cauze de deces, care pot fi prevenite. Un studiu recent denotă că în SUA, până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate sunt legate de fumat.

Şi în Republica Moldova, consecinţele fumatului și expunerii la fumul de țigară au devenit probleme grave pentru sănătatea publică şi securitatea demografică. Cheltuielile pentru bolile cauzate de consumul de tutun constituie peste 1 miliard de lei. Anual, cca. 4600 de decese sunt cauzate de fumat, inclusiv 95% provocate de cancerul pulmonar; peste 60% la persoane active. Bărbaţii decedează de două ori mai frecvent decât femeile. De asemenea, studiile arată că fumătorii decedează cu 10-15 ani mai devreme decât nefumătorii. Unul din doi fumători moare de o boală cauzată de fumat. Studiul GYTS (Global Youth Tobacco Study), din 2013, scoate în evidenţă o prevalenţă de 10,4% a consumului de tutun printre adolescenții de vârsta 13-15 ani. Cel puțin 4 din 10 adolescenți se află în ambianța persoanelor fumătoare în locurile publice şi 25% din ei supuşi fumatului pasiv la domiciliu.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la 29 mai 2015, un șir de modificări la actele legislative privind controlul tutunului, în scopul asigurării de către stat a condiţiilor optime pentru protejarea sănătăţii populaţiei de consecinţele consumului produselor din tutun, a produselor asociate cu produsele din tutun şi de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice. În continuare necesită a fi conjugate eforturile societăţii întru implementarea prevederilor legii în vigoare.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a instituit serviciului de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelaţi la linia verde 080010001 sau accesaţi www.imspdrn.md.

Câteva argumente pentru a renunța la fumat:

  • după 20 de minute: tensiunea arterială revine la normal;
  • după 8 ore: se normalizează nivelul monoxidului de carbon din sânge;
  • după 24 de ore: scade riscul infarctului miocardic;
  • după 2-3 săptămâni: se ameliorează circulaţia sângelui şi funcţia plămânilor;
  • după 1 an: riscul bolilor de inimă scade la jumătate faţă de un fumător, iar riscul unui accident vascular cerebral devine egal cu cel al unui nefumător;
  • după 10 ani: scade semnificativ riscul cancerului pulmonar.

Mihaela Rotari

Share