Rosen Plevneliev, la discuții cu Andrian Candu: Bulgaria va continua să sprijine Republica Moldova

Rosen Plevneliev, la discuții cu Andrian Candu: Bulgaria va continua să sprijine Republica Moldova

Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintele Bulgariei Rosen Plevneliev, aflat la final de mandat, au discutat despre buna cooperare dintre cele două state, potrivit unui comunicat de presă.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat situația politică din Republica Moldova după alegerile prezidențiale, diversificarea cooperării moldo-bulgare și agenda priorităților în implementarea reformelor.

”Alegerile prezidențiale s-au desfășurat, potrivit observatorilor, la nivelul standardelor internaționale, deși există unele neajunsuri pe care le cunoaștem și asupra cărora vom veni cu îmbunătățiri legislative, în special în ceea ce privește votul cetățenilor de peste hotare. Parlamentul și Guvernul își propun o cooperare interinstituțională bună cu președintele nou-ales, chiar dacă vine din opoziție, pentru a consolida societatea și a uni cetățenii țării”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit Speakerului, Parlamentul și Guvernul își vor conjuga eforturile în implementarea unei agende sincronizate pentru a apropia Republica Moldova de UE. Totodată, Andrian Candu a anunțat că agenda de priorități rămâne complexă și acoperă necesități de reformă la nivel sectorial: lupta cu corupția, reforma justiției, consolidarea sistemului financiar-bancar și a securității energetice, îmbunătățirea mediului de afaceri.

”E important să păstrăm implementarea agendei de reforme, a Acordului de Asociere și a Programului cu FMI, precum și recuperarea încrederii cetățenilor. Misiunea noastră este de a dezvolta, prin acțiuni și rezultate concrete, un proiect național atractiv pentru oameni, dar fără cedări în ceea ce privește asocierea și integrarea în UE”, a declarat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu a mulțumit pentru sprijinul oferit de Bulgaria în integrarea europeană a Republicii Moldova și implementarea agendei de reforme prioritare.

La rândul său, Președintele Bulgariei a încurajat autoritățile din Republica Moldova să continue reformele și să consolideze instituțiile statului. Rosen Plevneliev a dat asigurări că Bulgaria va continua să sprijine Republica Moldova în modernizarea sa și apropierea de UE.

”Bulgaria dorește să contribuie la succesul Republicii Moldova și să împărtășească din realizările și eșecurile înregistrate. Să nu vă abateți de la calea strategică de dezvoltare – cea de integrare europeană. Vă susținem și vă dorim progres, dezvoltare și decizii curajoase!”, a declarat Președintele Bulgariei.

intrevedere-1 intrevedere-3 intrevedere-4 intrevedere-5 intrevedere-7

Doina Secrieru

Share