Specialiști autohtoni – instruiți în domeniul eficienței energetice, pe bani ai UE

Specialiști autohtoni – instruiți în domeniul eficienței energetice, pe bani ai UE

Cu suportul UE, 21 de specialiști autohtoni din sectorul public și cel privat vor învăța cum să gestioneze eficient energia, să utilizeze sursele regenerabile și să propună soluții de eficientizare energetică a clădirilor. Marți, 15 noiembrie 2016, la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) au fost lansate instruirile în cadrulProgramului de formare a managerilor energetici europeni, potrivit unui comunicat de presă.

În deschiderea evenimentului, președintele CCI Sergiu Harea a accentuat necesitatea pregătirii profesioniștilor în domeniu, în contextul în care Republica Moldova este un stat dependent de resursele energetice de import.

”Utilizarea rațională a energiei și identificarea surselor regenerabile este o preocupare la nivel global. Deși țara noastră dispune de mai multe soluții alternative care pot fi valorificate și de către consumatorii industriali, și de către cei casnici, acestea sunt ignorate. Totuși, odată cu creșterea costurilor pentru consumul energiei, eficiența energetică devine un imperativ. Scopul instruirilor este de a forma manageri energetici cu calificare înaltă, în conformitate cu prevederile Legii Republicii Moldova nr.142 din 02.07.2010 cu privire la eficienţa energetică. Specialiștii vor însuși cum să evalueze corect eficiența energetică a edificiilor, să identifice surse alternative și să propună soluții de raționalizare”, a spus Sergiu Harea.

Prezent la deschidere, Jarek Domanski, coordonator de programe al Delegației UE în Moldova, a menționat că experții UE colaborează cu toate instituțiile de stat din republică în vederea elaborării și armonizării cadrului normativ în domeniu.

”Atât în UE cât și în Moldova costurile pentru consumul energiei sunt mari, de aceea dorim să reducem aceste cheltuieli prin sporirea securității energetice, dezvoltarea eficienței și oferirea unor surse energetice ecologice. Ne bucură faptul că putem aduce în Moldova componentele de eficiență energetică, inclusiv pentru gospodăriile casnice”, a afirmat Jarek Domanski.

Instruirile vor avea loc după un program standardizat – EUREM, care se desfășoară în 27 de ţări, inclusiv în 13 state membre ale Uniunii Europene. Participanții vor efectua aplicații practice, deplasări în teren,  vor elabora individual un proiect în domeniul eficienţei energetice. După susţinerea examenului teoretic şi practic, specialiștii vor primi un certificat recunoscut la nivel internațional, iar cei mai buni dintre ei vor participa la un stagiu în Germania.

Training-urile sunt organizate în cadrul Programului european de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, finanțat de Uniunea Europeană. Instruiri în domeniul eficienței energetice vor fi desfășurate în mun. Chișinău și Bălți, precum și în stânga Nistrului.

Doina Secrieru

Share