O întrunire multilaterală privind evaluarea pestei porcine africane va avea loc la Chișinău în decembrie

O întrunire multilaterală privind evaluarea pestei porcine africane va avea loc la Chișinău în decembrie

Recent, în or. Odessa, Ucraina, la inițiativa conducerii ANSA, a avut loc întrunirea multilaterală privind evaluarea situației epidemiologice pe problema pestei porcine africane (PPA).

La ședință au participat reprezentanți din Ucraina, România, UE și Republica Moldova. Din partea RM a participat Vsevolod Stamati, Directorul general adjunct al ANSA.

La prima etapă, participanții și-au prezentat rapoartele privind situația epidemiologică din țara pe care o reprezintă.Vsevolod Stamati a menționat despre vectorii care au dus la pătrunderea virusului PPA în zona de Nord a țării, măsurile care s-au întreprins pentru  localizarea și izolarea focarelor, actele normative privind combaterea bolii, emise de Guvernul RM.

V. Lapa, reprezentantul Ucrainei în discursul său a menționat despre răspândirea rapidă a virusului, care pînă la moment a afectat 117 localități cu un efectiv de 462 mii de porcine nimicite. Cele mai multiple și apropiate focare de R. Moldova sunt în regiunea Odessa și Nicolaev.

P. Marius, reprezentantul României a vorbit despre îngrijorarea pe care o are comunitatea Europeană cu privire la răspândirea acestei boli, deoarece cel mai apropiat focar se află în r-ul Chilia, 23 km de la frontiera cu România. România va dișpune restricții la importul din RM și Ucraina a produselor animaliere.

Biruta Amolina, reprezentanta Lituaniei a venit cu mai multe recomandări privind acțiunile operative în zona focarelor,dat fiind faptul că specialiștii acestei țări s-au confruntat cu lichidarea focarelor în țara lor.

La sfîrșitul ședinței s-a convenit de a interacționa în comun prin informarea reciprocă despre evoluția bolii, înăsprirea măsurilor la frontiere și supravegherea permanentă a mistreților din fauna sălbatică, care periodic migrează dintr-o zonă în alta.

Următoarea întrunire va avea loc în or. Chișinău, la începutul lunii decembrie 2016.

 

Mihaela Rotari

Share