Problemele identificate privind prescrierea medicamentelor compensate – discutate pe larg

Problemele identificate privind prescrierea medicamentelor compensate – discutate pe larg

Ministerul Sănătății a organizat astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Medicamentului și medicii șefi ai instituțiilor de asistență medicală primară din țară pentru a evalua situația privind prescrierea medicamentelor compensate, la două săptămâni după aprobarea actelor normative în vigoare. Scopul acestei ședințe a fost de a înlătura impedimentele existente și de a valorifica resurselor financiare alocate în acest sens.

Raportul efectuat de Ministerul Sănătății arată că circa 70% din instituțiile de asistență medicală primară din țară implementează corect ordinul respectiv. Centrele de Sănătate din raioanele Dondușeni, Drochia, Glodeni, Edineț, Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari, Ocnița, Telenești, Rezina, Ungheni, Ceadîr Lunga, Vulcănești au inițiat eliberarea medicamentelor compensate pentru tratamentul episodic în volumul corespunzător.

În același timp, Ministerul Sănătății a constatat cu regret că există unele raioane unde nivelul de prescripție a medicamentelor compensate pentru cele 17 maladii, care pot fi tratate în condiții de ambulatoriu, este nul sau foarte scăzut. De exemplu, în instituțiile medicale din raioanele Leova, Strășeni, Comrat, Râșcani, Căușeni, Hâncești și Briceni nu a fost tratat nici un pacient în staționarele de zi, sala de proceduri sau la domiciliu.

Totodată, îngrijorător este faptul că deși a fost majorată lista medicamentelor compensate cu încă 65 de denumiri comune internaționale, sunt unele localități în care rata de prescriere a rețetelor compensate pentru un medic de familie este de zeci de ori mai joasă decât în alte raioane. În unele localități din raioanele Soroca, Telenești, Călărași, Căușeni, Drochia, Fălești, Rezina, Rîșcani, Sîngerei medicii de familie nu au prescris rețete cu medicamente compensate în volumul necesar. Astfel, în două săptămâni, un medic de familie de la Centrul de Sănătate din Telenești (Sărătenii Vechi) a prescris 3 rețete compensate, în Fălești (s. Glingeni) – 5, în Telenești (s. Mîndreşti) – 20,5, în Soroca (s.Parcani)- 29, pe când, medicii de la Ocnița, Orhei sau Anenii Noi au prescris câte 285-150 de rețete pentru medicamente compensate.

Situație favorabilă

Situație alarmantă

Denumirea instituției medico-sanitare publice, raionul

Numărul mediu de retete prescrise la un medic de familie si la un medic pediatru

Denumirea instituției medico-sanitare publice, raionul

Numărul mediu de retete prescrise la un medic de familie si la un medic pediatru

Centrul de Sănătate Hîrbovăț, Raionul  Anenii Noi

150

Centrul de Sănătate Onișcani,   Raionul Călărași

41

Centrul de Sănătate Rezina

161

Centrul de SănătateFîrlădeni,  Raionul Căușeni

35,5

Centrul de Sănătate Găvănoasa, Raionul  Cahul

168,5

Centrul de Sănătate Zguriţa, Raionul Drochia

3,3

Centrul de SănătateCăușeni

159,7

Centrul de Sănătate Glingeni, Raionul Fălești

5

Centrul de Sănătate Sălcuța, Raionul Căușeni

170

Centrul de Sănătate Mateuți, Raionul Rezina

43

Centrul de Sănătate Hăsnăşenii mari, rnul    Drochia

168

Centrul de Sănătate Șaptebani, Raionul  Rîșcani

42

Centrul de Sănătate Ochiul Alb, rnul Drochia

154

Centrul de Sănătate Flămînzeni – Coşcodeni Raionul Sîngerei

26

IMSP Centrul de Sănătate  Balatina, Raionul    Glodeni

146.6

Centrul de Sănătate Nimereuca, Raionul Soroca

36

Centrul de Sănătate Hîjdieni, Raionul    Glodeni

156

Centrul de Sănătate Parcani, Raionul Soroca

29

Centrul de Sănătate Cobani, Raionul    Glodeni

176

Centrul de Sănătate Vasilcău, Raionul Soroca

49

Centrul de Sănătate  Leova

190

Centrul de Sănătate Cosăuţi, Raionul Soroca

42

Centrul de Sănătate Ocnița

285,3

Centrul de Sănătate Teleneşti

47

Centrul de Sănătate  Braviceni, rnul  Orhei

255

Centrul de Sănătate Mîndreşti, Raionul  Telenești

20.5

Centrul de Sănătate  Ciochîlteni, rnul  Orhei

182

Centrul de Sănătate Sărătenii Vechi,  Raionul  Telenești

3

Centrul de Sănătate  Pelivan, rnul  Orhei

313

Centrul de Sănătate Chiștelnița, Raionul  Telenești

21

Centrul de Sănătate Sîngerei

213

Centrul de Sănătate Căzăneşti, Raionul  Telenești

11

În timpul ședinței, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și-a manifestat îngrijorarea față de situația creată și a cerut implicarea tuturor actorilor pentru a soluționa problemele existente.

”Noi nu mai putem aștepta ca pacienții să vină și să ceară tratament compensat. Dacă în țară cu un an în urmă nu erau bani suficienți sau nu existau documente, ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situația în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Noi avem peste 200 de milioane de lei, care trebuie să ajungă la cetățeni. Atitudinea unor medici, care, în mod vădit îngrădesc accesul populației la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancționată”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Prin urmare, Ministerul Sănătății va expedia scrisori de atenționare către președinții de raioane, dar și organele competente, pentru a lua măsurile de rigoare în regim de urgență, astfel încât să nu fie îngrădit accesul cetățenilor la medicamentele compensate și doctorii care periclitează procesul de prescriere a medicamentelor respective să fie sancționați.

Totodată, Ministerul Sănătății va institui o comisie specială, care va monitoriza prescrierea medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficiențe la acest capitol. De asemenea, aceste instituții vor fi obligate să raporteze săptămânal nivelul de prescriere a produselor farmaceutice de acest gen.

Amintim că, la data de 22 septembrie Ministerul Sănătății a extins Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală până la 140 de denumiri comune internaționale.

 

Maria Roșca

Share