Control mai riguros privind calitatea produselor alimentare

Control mai riguros privind calitatea produselor alimentare

Sistemul de control al calității și inofensivității produselor alimentare va fi mai eficient.Astăzi, Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au semnat un Acord de colaborare și un Ordin comun cu privire la perfecționarea măsurilor de prevenire și control al bolilor provocate de salmonelă, toxiinfecțiilor alimentare și altor maladii diareice acute, care se transmit pe cale alimentară. În cadrul unei ședințe comune dintre medicii șefi ai Centrelor de Sănătate Publică și șefii Direcțiilor pentru siguranța alimentelor din țară a fost stabilit modul de coordonare a activității și delimitare a atribuțiilor între instituții.

Potrivit unui comunicat de presă, în timpul ședinței ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a menționat importanța monitorizării circulației pe piață a produselor alimentare și necesitatea de reducere a numărului maladiilor provocate de produsele neconforme.

”În ultima perioadă, cu toții am fost îngrijorați de numărul mare al toxiinfecțiilor alimentare șibolilor diareice acute. Acestea au fost determinate de utilizarea produselor alimentare nesigure procurate din piețe, unități comerciale și locuri neautorizate. Totodată, am fost îngrijorați de lipsa unui document, protocol, algoritm de reacție și interacțiune între cele două servicii. Eu sunt sigură că după semnarea acestor documente, pe termen lung, cetățenii Moldovei vor simți tot ce înseamnă control și supravegherea sănătății publice”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Acordul de colaborare între Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede o interacțiune mai eficientă între cele două instituții. Specialiștii vor face schimb de informații din domeniu, în special privind circulația tulpinilor de salmonelă și produselor poluate cu reziduuri de pesticide și nitrați. De asemenea, reprezentanții CNSP și ANSA vor efectua controale comune pentru a depista neconformitățile privind autorizarea, plasarea pe piață, comercializarea și păstrarea produselor alimentare.

”Reprezentăm două instituții care au același țel: de a sta la straja sănătății publice. Sarcina noastră este de a depista imediat cauza intoxicației, de a întreprinde măsurile necesare pentru a izola produsele alimentare care au servit drept sursă de infecție și a nu admite ca aceasta să se răspândească și să sufere mai mulți oameni. Din păcate, până în prezent avem foarte multe acte legislative și nu întotdeauna era clar până unde sunt responsabilitățile noastre și care este procedura pentru a fi transmise informațiile colegilor de la Centrele de Sănătate Publică din teritorii. De aceea, astăzi și semnăm aceste documente”, a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Conform Centrului Național de Sănătate Publică, produsele alimentare nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer.

Totodată, principalele cauze, care au favorizat apariţia izbucnirilor de intoxicații alimentare sunt: folosirea la pregătirea alimentelor a materiei prime de origine animală infectate primar; procurarea produselor alimentare infectate din unități comerciale care nu respectă regulile de igienă şi condiţiile de comercializare; organizarea ceremoniilor la obiectivele de alimentaţie publică cu folosirea materiei prime de origine animală contaminată microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregătire şi păstrare a bucatelor, etc.

Menționăm că Republica Moldova este țară membră a Organizației Mondiale a Comerțului, fapt ce obligă autoritățile să armonizeze cadrul regulator în domeniul asigurării şi gestionării siguranţei produselor alimentare.

 

Maria Roșca

Share