Corina Fusu, însoțită de un grup de rectori și vicerectori, efectuează o vizită de studiu în Danemarca

Corina Fusu, însoțită de un grup de rectori și vicerectori, efectuează o vizită de studiu în Danemarca

În perioada 5-8 octombrie 2016 ministrul educației Corina Fusu, însoțită de un grup de rectori și vicerectori de la instituții de învățământ superior din Republica Moldova, efectuează o vizită de studiu în Danemarca. Vizita se desfășoară în cadrul Programului Erasmus+ și are ca scop transferul de experiență privind îmbunătățirea competitivității și angajării studenților în câmpul muncii.

În prima zi, Corina Fusu a avut întrevederi cu conducerea Universității Aalborg, în cadrul cărora au fost abordate aspecte referitoare la intensificarea relațiilor de colaborare în domeniul învățământului superior și preluarea bunelor practici europene.

Ulterior membrii delegației din Republica Moldova au participat la un panel de discuții privind cooperarea dintre sectorul privat și instituțiile universitare, după care s-au întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri și cu studenți. De asemenea, s-au familiarizat cu activitățile Agenției Daneze pentru Știință, Tehnologie și Inovare, Agenției Daneze pentru Învățământ Superior etc.

Un subiect important din agendă a fost și reuniunea de la Instituția Daneză de Acreditare. Ministrul educației Corina Fusu și președintele Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învățământul Profesional (ANACIP) Andrei Chiciuc au discutat cu partenerii danezi posibilitățile de colaborare. ”Codul educaţiei promovează conceptul de cultură a calității în învățământul național, un accent aparte fiind pus pe respectarea recomandărilor procesului Bologna și implementarea standardelor europene. În acest context, a fost înființată ANACIP, care are ca scop asigurarea unui sistem integrat, credibil, obiectiv și transparent de evaluare externă şi acreditare a instituțiilor și a programelor de studii din învățământul profesional tehnic, superior şi de formare continuă din Republica Moldova. Fiind o instituție recent creată, ANACIP are nevoie de a-și consolida capacitățile, iar experiența Instituției Daneze de Acreditare este binevenită”, a spus Corina Fusu.

Pe parcursul zilei de azi și mâine participanții din Republica Moldova vor vizita campusul AAU din Copenhaga, Universitățile Danemarcei și vor lua parte la ateliere de lucru privind îmbunătățirea competitivității și angajării studenților în câmpul muncii prin introducerea modelelor de învățare bazată pe probleme.

Menționăm că Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care sprijină acțiunile din domeniile educație, formare profesională, tineret și sport, având ca obiectiv modernizarea și îmbunătățirea învățământul superior în Europa și pe plan mondial.

Share