Vor accepta? Ministrul Grama a făcut o propunere la Moscova

Vor accepta? Ministrul Grama a făcut o propunere la Moscova

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama s-a întîlnit cu omologul rus Alexander Tkachev, în cadru vizitei de lucru pe care o întreprinde în perioada 3-7 octombrie, la Moscova. La întrevedere a participat și directorul adjunct al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „Rosselihoznadzor”, Shvabauskene Iulia, dar și Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Dumitru Braghiș.

Eduard Grama a mulțumit omologului rus pentru invitația de a participa la deschiderea expoziției „Золотая осень” 2016. Totodată, ministrul moldovean a exprimat sincere felicitări ministrului rus Alexander Tkachev, colectivului ministerului precum și tuturor muncitorilor care activează în domeniul horticol, zootehnic, în industria alimentară și cea prelucrătoare, cu prilejul zilei profesionale, sărbătorite în Rusia în cea de-a două duminică a lunii octombrie.

În cadrul dialogului, care a avut un caracter constructiv, părțile au discutat despre exportul produselor moldovenești pe piața Federației Ruse, în special exportul de fructe și vin. Oficialii au avut un schimb de opinii în ce privește sectoarele prioritare de dezvoltare a agriculturii din ambele țări, printre acestea fiind horticultura și zootehnia. Ministrii au menționat importanța schimbului de experiență între specialiștii moldoveni și ruși inclusiv pe domeniul subvenționării și identificării noilor instrumente de sprijin a producătorilor agricoli.

Ministrul Eduard Grama a propus crearea la Chișinău a unei reprezentanțe a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „Rosselihoznadzor”, care ar facilita relațiile comerciale dintre țări și ar simplifica procedurile de logistică pentru producătorii din Republica Moldova. De asemenea, prezența experților ruși la Chișinău ar garanta calitatea produselor moldovenești care ajung pe piața Federației Ruse.

De asemenea, Conducerea MAIA a participat la deschiderea oficială a Expoziției „Золотая осень”, unul din cele mai importante evenimente din domeniul agrar, organizate în ajunul zilei lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare, și la AgrobusinessForum „Factorii de creștere durabilă și  competitivitate la nivel mondial: ieri, astăzi, mâine”.

img_0884 img_0892 img_0881

Mihaela Rotari

Share