Monument dedicat memoriei a trei personalități remarcabile ale neamului, inaugurat în capitală
Joi, 29 septembrie 2016, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău a avut loc inaugurarea monumentului dedicat memoriei celor trei personalități remarcabile ale neamului: Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea.
Potrivit unui comunicat al Ministeului Culturii, evenimentul a început cu o liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Vladimir, la care au participat mai mulți demnitari, oameni de cultură, reprezentanți ai cercului academic, istorici, arhitecți, precum și public interesat.
Prezentă la ceremonie, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că: „Astăzi, asistăm la un eveniment istoric, când revenim la rădăcinile și la valorile noastre naționale, iar acești trei martiri, luptători pentru valori naționale au fost restabiliți la locul lor de cinste prin acest monument”. Monica Babuc a subliniat că monumentul dedicat celor trei personalități este o operă la care se lucrează cu sufletul, mâinile, dar mai ales cu caracterul, în context, oficialul mulțumindu-i familiei lui Dumitru Hodorogea, precum și istoricului Iurie Colesnic pentru inițiativa și susținerea acestui proiect.
Monumentul dedicat memoriei celor trei personalități remarcabile: Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, militanți ai mișcării naționale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea a fost instalat în fața Catedralei în anul 1923, ulterior fiind evacuate. Edificarea prin reconstruire identică a Monumentului celor trei martiri constituie o recuperarea a memoriei noastre colective.
Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz. Lucrările de reconstituire a monumentului au fost coordonate de arhitectul Eugen Bâzgu. Piesele de bronz au fost executate de sculptorul Grigore Băț, iar postamentul – de către meșterul popular Veaceslav Lozan.
Inițiativa de reconstituire a Monumentului celor trei martiri aparține AsociațieiStudenților Creștini Ortodocsi Români din Republica Moldova.
Menționăm că, hotărârea privind edificarea prin reconstituire a Monumentului celor trei martiri, în municipiul Chișinău a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 11 mai 2016, la propunerea Ministerului Culturii.