Descoperire fascinantă, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO

Descoperire fascinantă, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO

Un arheolog amator din Scoţia a descoperit câteva sute de roci gravate în perioada preistorică. George Currie, un muzician în vârstă de 66 de ani, a observat în ultimii 15 ani peste 670 de lucrări realizate în neolitic şi epoca bronzului. Scoţianul susţine că este posibil să descopere şi alte artefacte în perioada care va urma. 

Descoperirile făcute de Currie vor fi incluse în cel mai mare proiect de cercetare a artei preistorice din Insulele Britanice. Studiul urmează să se desfăşoare pe parcursul a 5 ani şi va fi finanţat cu aproximativ 1 milion de lire sterline. Iniţiativa aparţine asociaţiei ,,Historic Environment Scotland” şi va fi coordonată de Dr. Tertia Barnett, membru onorific al Universităţii din Edinburgh.

Până în momentul de faţă, pe teritoriul britanic au fost descoperite aproximativ 6.000 de roci sculptate, dintre care 2.500 se află în Scoţia. Cele mai multe artefacte sunt gravate cu modele circulare şi linii drepte şi sunt datate în perioada 4.000 – 2.000 î.Hr.

Foto:heddonhistory.weebly.com

Motivul realizării acestor opere de artă preistorice a rămas până acum necunoscut, însă specialiştii presupun că ele au fost realizate fie pentru a marca teritorii, fie în scop ritualic sau pentru a simboliza cunoştinţe de astronomie.

Barnett spune că simboluri asemănătoare cu cele descoperite de George Currie se întâlnesc pe tot cuprinsul Europei. ,,Simbolul cercului înconjurat de inele, de altfel un simbol universal, se întâlneşte în aproape orice ţară din Europa, fie că vorbim de Franţa, nordul Spaniei, Elveţia, nordul Italiei, Sardinia sau Scandinavia. Se pare că eram împreună încă dinainte de UE, ceea ce este foarte frumos”, susţine cercetătoarea britanică.

Foto:ukra.jalbum.net

George Currie este profesor de chitară bas şi teorie muzicală în oraşul scoţian Dundee. Pasiunea sa pentru rocile gravate a apărut în momenul în care a descoperit două artefacte de acest tip la câţiva paşi de un loc pe care îl cunoştea. ,,Mi-am dat seama dintr-o dată că toate aceste lucruri nu au fost studiate şi nu au fost descoperite… Am depus apoi un efort hotărât de a găsi şi mai multe”, a spus scoţianul.

Pe parcursul căutărilor pe care le face în Perthshire, Currie foloseşte o cameră de fotografiat, o busolă şi un GPS. Deşi terenul cercetat şi condiţiile meteo la care se expune nu sunt tocmai suportabile, scoţianul spune că acestea nu sunt piedici pentru el, ci încearcă să le folosească în avantajul său.

Sursa: descoperă.ro

Share