Cheia redobândirii încrederii cetățenilor în activitatea judecătorilor, în opinia ministrului Cebotari

Cheia redobândirii încrederii cetățenilor în activitatea judecătorilor, în opinia ministrului Cebotari

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susține menținerea unui dialog coerent și constructiv cu organele profesionale ale executorilor judecătorești, deoarece sistemul acestora se confruntă cu multiple provocări, inclusiv cu necesitatea implementării riguroase a cerințelor de ordin deontologic ale profesiei, potrivit unui comunicat de presă.

„Este prioritar să îmbunătățim situația în acest domeniu, să asigurăm supremația legii și drepturile participanților la procesul de executare în particular. Dar cel mai important, să obținem încrederea cetățeanului în actul de justiție și în instituțiile statului”, afirmă Vladimir Cebotari.

În cadrul celui de-al IX-lea Congres al Executorilor Judecătorești, desfășurat astăzi în capitală, ministrul Justiției s-a referit la modificări legislative din ultima perioadă și a subliniat efortul depus de UNEJ pentru îmbunătățirea sistemului – admiterea în profesie, constituirea comisiilor de licențiere, mecanismul de răspundere disciplinară, statutul Colegiului disciplinar,  evidența financiar-bancară a executorului judecătoresc.

Cebotari a reiterat problemele actuale: modul de încasare a cheltuielilor, refuzul neîntemeiat de primire a unor documente executorii și neîndeplinirea lor sau tergiversarea anumitor acțiuni. Oficialul a îndemnat profesioniștii din domeniu să-și organizeze mai bine activitățile birourilor, să respecte drepturile și obligațiile pe care le au față de cetățeni. În context, timp de 8 luni au fost recepționate 815 petiții, adresări, demersuri, cu 140 (20%) mai multe decât în 2015.

Mihaela Rotari

Share