Colecțiile și recordurile Guiness ale colonelul Serviciului Vamal, Petru Costin (video)
Colonelul Serviciului Vamal, Petru Costin, pe bună dreptate poate fi considerat unul din cei mai înrăiți colecționari din Republica Moldova. La cîțiva km de Chișinău, într-un loc mai retras, în preajma pădurii de la Condriţa, se „ascunde” poate unul din cele mai impresionante locuri din țara noastră. Nu mulți sînt cei care au pășit „pragul” acestei locații, dar redacția noastră se numără printre norocoșii care au avut această șansă. Despre colecțiile sale, recordurile Guiness și planurile de viitor am discutat chiar cu proprietarul, Petru Costin.
Potrivit colecționarului, sînt mulți doritori de a vizita acest loc, dar, totuși, nu mulţi au acces.
„Este o ogradă particulară. Nu refuz dacă sînt grupuri de copii sau cetățeni de peste hotare care își doresc să vadă acest loc minunat și chiar să facă poze. Toate excursiile care se fac aici sînt fără plată. Aceste obiecte au fost ale oamenilor, nu eu le-am confecţionat, eu doar le-am colecționat și chiar nu îmi propun să fac bani pe ele”, a precizat colecţionarul.
Chiar la intrarea pe teritoriul acestui muzeu, oaspeții sînt întîmpinați de trei elicoptere și un avion An-2, două dintre ele fiind incluse în cartea recordurilor Guiness. „Este vorba despre Elicopterul K-26 – 10 km se ridică vertical în sus, dar AN-2 e unica navă care se produce de 60 de ani. Le-am cumpărat prin licitație oficial, apoi, încetul cu încetul, le-am reparat cu ajutorul unor specialiști de la Aeroportul din mun. Bălți”, spune Costin.
Pe teritoriu se află o colecție interesantă de monumente/sculpturi din perioada sovietică. Sînt monumente ale lui Vladimir Lenin, Serghei Kirov, Iakov Sverdlov, Nadejda Krupskaia, Mihail Kalinin, Iosif Stalin, Serghei Lazo, Grigori Kotovski, Vasili Bliuher etc. „Este o colecție interesantă pe care am putut să o obțin în mai multe zeci de ani, lucrînd prin mai multe raioane. Acolo unde aflam că este un oarecare monument, mă străduiam să-l obțin în colecție. Din păcate, sînt multe deteriorate, încerc să le repar, pentru că este istorie. Pe unele am achitat și careva bani, dar cel mai important este că m-am străduit să le păstrez. Unele din obiecte le plăteam în credit, timp de 12 luni așa ca să nu fie duse la Uzina de metal și să fie topite. Cîte o dată apare întrebarea: De unde am reușit să colecţionez atîtea? Dar în decurs de 30-45 de ani de cînd le colecționez s-au adunat. Acum sînt obiecte scumpe, deoarece nu mai există multe de acest fel, dar în vremurile acelea îți permitea-i să le cumperi sau să-ţi fie transmise în colecție”, ne povestește colecționarul.
Totodată, mai aflăm că proprietarul păstrează și un colac de fîntînă de prin sec. al 18-19-lea, dar și un obiect de la o navă maritimă care a fost extras din rîul Nistru. „În faţa casei, am un copac interesant, care indică aproximativ 170 de direcții cu denumiri ale orașelor, țărilor, data și locul unde am avut expoziții de-a lungul timpului împreună cu Muzeul Serviciului Vamal, de care sînt responsabil. Trebuie să mai atîrn aproximativ 120 de direcții. Este un copac interesant, un stejar care a căzut, fiind uscat și mi l-au dăruit pădurarii din regiune”, spune el.
Nu rareori este invitat la diferite expoziții, în țară și peste hotare, alături de Muzeul Serviciului Vamal, al cărui fondator este. De altfel, acest muzeu este unul din zece cele mai bune din lume, dedicate activităţii vamale.
Petru Costin mai spune că, pasiunea pentru colecții a început aproximativ în anii 1965-1967, pe cînd încă era copil. „Am o colecție de potcoave de circa 15 mii de bucăți, este ceva unic, pentru ce și am primit recordul mondial Guiness. Este cea mai mare colecție de potcoave în lume. Am bătut recordul în comun cu Academia de Științe din Moldova, Liceul Academiei de Științe din Moldova, dar și cu Vugar Novruzov, Președintele Asociației Azerilor din R. Moldova. De altfel, eu sînt cel ce am expus, într-o zi, două colecții pentru a obține recordul Guiness și anume: cea mai mare colecție de potcoave din lume și cea mai mare hartă a Moldovei executată din monede! Harta a fost executată de către 100 copii de la liceul AȘM. Ambele recorduri în acea zi au fost recunoscute – am primit un răspuns pozitiv, iar pe al doilea îl aşteptăm şi cred că va fi. Acum pregătim al treilea record”, ne povestește colecționarul .
În interiorul unei case de lemn, este amplasată colecţia de unelte de muncă, din diferite secole, toate fiind adunate pe teritoriul RM. Este vorba de cîteva mii de instrumente. „Atunci cînd am expus o parte din colecție la Muzeul Naţional de Etnografie, chiar directorul a recunoscut că este una din cele mai interesante colecţii de etnografie de unelte de muncă din ţară, care e păstrată şi expusă la expoziţii. O parte din unelte au fost procurate, altele au fost transmise în colecţie. Sînt multe unelte cu numele stăpînului”, spune el.
O altă colecţie ce poate fi vizitată este cea de aparate radio şi televizoare. Petru Costin a reușit să adune pînă acum aproximativ 600 obiecte, din perioada 1924 – 2000. „O parte din această colecție este expusă de mine şi Muzeu SV, iar timp de trei ani de zile a fost la etajul I la Compania Teleradio-Moldova. De ce acolo? Acolo mi-a fost oferit un spaţiu interesant, dar şi ei sînt relevanți. Aceste obiecte au fost expuse la mai multe expoziţii, doar că în ţară. Din păcate, peste hotare nu am posibilitate, deoarece trebuie un automobil foarte mare, dar şi ele sînt fine. Sper că pe viitor le voi putea expune într-un loc interesant şi frumos. Cu regret, încă nu avem acest loc, însă, la moment, lucrăm cu Consiliul din Ialoveni, unde se pregăteşte un asemenea spaţiu. Sper că acolo vom reuşi să le expunem – atît din partea mea, cît şi din partea Muzeului Serviciului Vamal”, spune Petru Costin.
O adevărată mîndrie pentru Petru Costin este colecţia de drapele, care a fost expusă la deschiderea paradei de 20 ani ai Moldovei independente, iar pe 27 august, cînd vom marca 25 ani de Independență, cu acestea va fi deschisă parada în PMAN. Drapele au fost expuse și la redeschiderea Cetăţii Soroca.
De altfel, Petru Costin păstrează și o altă colecţie de drapele sovietice, socialiste, comuniste. El are peste cîteva sute astfel de drapele originale. „Consider că, în viitor, ar trebui expuse într-o galerie permanentă. Aceasta este istoria noastră și eu mă strădui să le păstrez. Am avut multe propuneri să fie vîndute toate împreună în Franța, la o bancă din Franța. Ele nu se schimbă pe bani – sînt ale noastre. Cîndva oamenii au muncit sub ele, au mers, au dus țara înainte – așa că noi le-am păstrat”, precizează Costin.
Și colecția de chei este una deosebită. Aici pot fi văzute cheițe mici, începînd cu 5 milimetri și pînă la 20 de cm. În total, în colecție sînt peste 6-7 mii de modele. „Consider că e o artă frumoasă a omului să te gîndești cum să ascunzi secretul acesta de deschidere a lacătului. În viitor, cînd va fi momentul, va fi așa o galerie a cheilor care le-am executat. Voi face și o încăpere specială aparte unde vor fi lacătele, însăși colecțiile de lacăte, colecția de chei, secretele acestea gîndite de om”, a precizat el.
Petru Costin colecționează şi covoare, este adevărat însă că este o colecție destul de mică. „Cu regret, multe au fost duse peste hotarele Moldovei. Cu cinci ani în urmă, am aflat că un grup de businessmani din Moldova și Turcia făceau schimb de covoare. Văzînd acest lucru, m-am adresat la Ministerul Culturii şi am propus ca să luăm la evidenţă strictă exportul acestor covoare, respectiv acum s-au făcut modificări în lege prin care au interzis exportul lor”, spune colecționarul.
Nu mai puțin impresionantă este colecția de afișe electorale. Petru Costin deține mii de afișe ale diferitor personalități din țară din anii `95 încoace. „Aș vrea să fie expuse printr-o expoziție specială, ca să vadă lumea ce s-a promis și ce este acum. Nu zic nimic, s-a făcut, dar promisiunile, cam nu toate s-au făcut”, mai spune el.
Nu tot timpul îi este însă ușor să completeze colecțiile sale. „Pot să vă povestesc un caz interesant: cred că vreo cinci ani am bătut la uşile cînd ale MTID, cînd ale celor de la Calea Ferată ca o parte dintr-un monument de la ei să fie transmis în colecţie, ca să-l păstrez. Este vorba de un monument de prin anii 1980 – nu are cap, nu sînt nici picioarele, dar aş vrea să-l păstrez. Acest monument de fapt este aruncat la o gunoişte pe teritoriul Căii Ferate, dar nicidecum nu poate să ajungă la mine, din motiv că nu e clar cui aparține”, spune Costin.
Colecționarul se mîndrește și cu Muzeul SV, unde s-a adunat o colecţie frumoasă de vreo 600 costume, ale deţinătorilor diferitor grade, de la lucrători vamali şi nu doar. Tot aici poate fi vizitată şicolecția de chipiuri vamale din mai mult de 60 de țări. În total, este vorba de peste 600 de chipiuri de diferite modele.
După ce vizităm una din cele mai „dosite” camere ale încăperii, unde de altfel e un pat acoperit cu o cuvertură cu imaginea lui Vladimir Lenin, Petru Costin ne prezintă diplomele sale. În total, sînt cam 150 de diplome și aproximativ 500 de mii de mulțumiri în scris. Petru Costin este posesorul a patru diplome ale Guvernului Republicii, a fost decorat cu ordinul Ștefan cel Mare de către Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, dar şi cu Ordinul de Onoare, acordat de Președintele Nicolae Timofti.