PNUD Moldova: „Uită de Pokemon Go! Moldova joacă MEGA”
Pierderile economice cauzate de catastrofele naturale constituie aproximativ 61 de milioane de dolari americani. Secetele dezastruoase din 2007 și 2012 au afectat peste 70 la sută din teritoriul țării. Acestea s-au remarcat ca fiind cele mai severe secete înregistrate vreodată.
Chiar dacă intensitatea, precum și frecvența acestor dezastre naturale sunt prevăzute să crească, nu este ușor să se dea start unei dezbateri publice cu privire la schimbările climatice.
Potrivit PNUD Moldova, chiar și în afara Moldovei, încălzirea globală este adesea considerată un mit, deci este nevoie de un mare efort și de ceva creativitate pentru a convinge oamenii că aceste schimbări sunt reale, ireversibile și că trebuie să acționăm imediat.
Așa că s-au întrebat: cum ar putea fi folosite jocurile video ca o modalitate de a sensibiliza societatea?
Cu un grant primit din partea Uniunii Europene, prin programul de granturi mici GEF, PNUD Moldova a lansat jocul MEGA.
Jocul MEGA este o platformă web pentru jocuri și o aplicație pentru telefoanele mobile. Aceasta are scopul de a inspira la acțiune două grupuri-țintă:
- persoane tinere: agenți verzi;
- organizațiile de mediu și companiile care se axează pe protecția mediului înconjurător: furnizorii de misiuni.
Jocul abundă în misiuni, quest-uri, provocări inspirate din lumea reală, precum și în training-uri on-line și cursuri.
Iată cum funcționează jocul:
- Furnizorii de misiuni cer finalizarea sarcinilor practice.
- Jucătorii, adică agenții verzi, pot alege oricare dintre misiunile propuse.
- În acest sens, jucătorii primesc ecusoane pentru măiestrie, reacții prompte și alte recompense care îi ține captivați de joc, pentru ca aceștia să poată face față chiar și unor misiuni mai complexe.
Iată un exemplu care ar ilustra mecanismul jocului. Aceasta este o misiune de măsurare și reducere a emisiilor de carbon a fiecărui jucător MEGA.
Pentru a începe misiunea, un agent verde urmărește un modul de training unde învață cum poate determina amprenta sa de carbon.
Există anumite resurse web pentru a calcula amprenta de CO2 lăsată în urmă.
Astfel, agentul completează sarcinile care fac parte din descrierea misiunii și trimite un raport cu rezultatele obținute.
Furnizorul de misiune verifică raportul și oferă un anumit număr de puncte (în funcție de rezultatele agentului și complexitatea misiunii: cele mai simple se premiază cu 1 – 10 puncte, cele mai dificile pot să fie valorificate cu 100+ puncte de experiență), feedback și ecusoane de calificare agentului verde.
Cu mai multe misiune îndeplinite, agentul verde se alege cu un CV similar celui unui expert în domeniul dat, care conține misiunile, abilitățile și un registru public al schimbărilor pozitive produse în categoria aleasă de jucător, vizibil ONG-urilor de mediu. În același timp, furnizorul misiunii beneficiază de un sprijin voluntar rentabil pentru proiectele sale sociale / de mediu și, de asemenea, constituie un impact record atins nu doar în domeniul virtual, dar și real.
În 2015, PNUD Moldova s-a axat pe managementul apelor. Astfel, a fost organizat un campionat de impact MEGA, implementat prin interfața de joc, la care au participat mai mult de 200 de tineri și 5 ONG-uri. Iată și rezultatele:
- mai mult de o tonă de deșeuri eliminate și reciclate;
- peste 20 de copaci, pe o suprafață de aproximativ un hectar, au fost plantați în regiunea Găgăuziei;
- a fost elaborată o Hartă Interactivă a Apelor Moldovei;
- 60+ de fântâni și date despre calitatea apei publicate on-line.
Și asta nu e tot! În ultimul an, utilizatorii jocului MEGA au redus amprenta de carbon cu 3 tone de CO2. Cum? Prin plantarea de arbori care ajută la captarea de carbon și utilizarea mai multor biciclete, ca mijloc de transport pentru a cerceta terenurile și noile locații ale misiunilor.
Mihaela Rotari