Ce include acordul de parteneriat dintre Leancă, Carpov și coaliția de guvernare

Ce include acordul de parteneriat dintre Leancă, Carpov și coaliția de guvernare

Deputatul Iurie Leancă, împreună cu colegul său, Eugen Carpov, au semnat un acord de parteneriat cu coaliția de guvernare, la ultima ședință de Parlament, și s-a declarat obsedat de o idee.

„Am o obsesie: până în 2018, împreună, să reușim să creăm premisele necesare de a depune cererea de aderare la UE”, a declarat Iurie Leancă, președintele PPEM.

Într-un comunicat de presă al PPEM se spune că, acordul subliniază că integrarea europeană este un model fără alternativă, care poate asigura modernizarea durabilă și consolidarea statutului de drept în Republica Moldova. În context, au fost stipulate câteva elemente esențiale în procesul de integrare europeană și modernizare a Republicii Moldova:

– Reluarea dialogului cu Uniunea Europeană procesul lansat în toamna anului 2014 cu privire la crearea în Republica Moldova a unei Misiuni de tip UE-JUST care va contribui la consolidarea independenței justiției și combaterii corupției la nivel înalt.

– Urgentarea investigațiilor fraudelor financiar-bancare și vor monitoriza tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate indiferent de afilierea politică sau activitatea economică, în cadrul unui proces echitabil și transparent și recuperarea tuturor prejudiciilor.

– Implementarea, cu susținerea FMI și UE, reformei sectorului financiar-bancar, pentru asanarea acestuia.

– Implementa cadrul juridic referitor la limitarea concentrării drepturilor de proprietate din sectorul mass-media în vederea garantării pluralismului în conformitate cu Concluziile Consiliului UE pentru Afaceri Externe privind Republica Moldova din 15 februarie 2016.

– Efectuarea auditelor externe pentru investigarea modului de administrare a asistenței externe și a creditelor oferite Republicii Moldova (ex. proiecte de infrastructură, achiziții publice). 

– Crearea unui cadru legal cu privire la implementarea standardelor internaționale de transparență cu privire la utilizarea jurisdicțiilor off-shore în sectorul public și privat din Republica Moldova.

Doina Secrieru

Share