Andrian Candu: Suntem în căutarea unor soluții viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean
Prioritățile Președinției germane a OSCE și măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean au fost discutate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, Președintele în exercițiu a OSCE. Despre aceasta anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Andrian Candu a exprimat gratitudine pentru contribuţia Preşedinţiei germane a OSCE la reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”, după o pauză de doi ani. Speakerul a menționat că subiectul reintegrării Republicii Moldova se află pe agenda de priorități a Parlamentului, existând voință politică pentru a avansa în identificarea soluțiilor de reglementare a conflictului transnistrean, în special soluții practice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Andrian Candu s-a referit la activitatea desfășurată de Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova în vederea oferirii unui sprijin politic și legislativ negociatorilor. Potrivit Speakerului, prioritățile Platformei pentru următoarea perioadă țin de elaborarea unui șir de documente: conceptul asupra statutului special, legislația tranzitorie pentru a consolida mandatul negociatorilor și eventuale acțiuni incluse într-o foaie de parcurs pentru reglementarea conflictului transnistrean.
”Suntem în căutarea unor soluții viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean prin implicarea reprezentanților din Parlament, Guvern, societate civilă, experți și parteneri de dezvoltare. Există o bună perspectivă și sperăm ca anul viitor să fie un an al oportunităților ”, a declarat Andrian Candu.
În alt context, Președintele Parlamentului a menționat că elaborarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare a mobilizat clasa politică pentru implementarea acțiunilor prevăzute până la sfârșitul lunii iulie curent în sectoarele financiar-bancar, energetic, lupta cu corupția. Potrivit Speakerului, între prioritățile autorităților pentru perioada imediat următoare se regăsesc semnarea unui nou acord cu FMI și accelerarea implementării Acordului de Asociere, inclusiv al celui de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
La rândul său, Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a încurajat abordarea constructivă a Parlamentului și a apreciat progresele înregistrate de autorități în identificarea soluțiilor concrete, inclusiv prin implementarea acțiunilor prevăzute în protocolul semnat recent la Berlin, în urma consultărilor în formatul ”5+2”.
La finalul întrevederii, Andrian Candu i-a oferit Ministrului de Externe al Germaniei o cutie ce conține jurnalele personale a doi cetățeni germani, cu însemnări din perioada 1941-1945.
”Cele 5 carnețele cu înscrierile zilnice a doi cetățeni germani au o valoare istorică, dar și umană, cuprinzând descrierea a 5 ani din viața acestora și pagini despre o relație personală. Aceste jurnale erau în posesia unui locuitor al Chișinăului, care ni le-a dăruit pentru a le transmite autorităților germane. Ne vom bucura dacă veți reuși să găsiți rudele sau urmașii autorilor acestor jurnale și ei ar veni să viziteze Republica Moldova pentru a cunoaște locurile pe unde au fost strămoșii lor”, a precizat Andrian Candu.
Maria Roșca