Consilierul polonez al Premierului Filip
Prim-ministrul Pavel Filip a avut un schimb de opinii, ieri, privind eradicarea corupţiei în Republica Moldova şi experienţa internaţională în acest sector cu Înaltul Consilier UE în domeniul anticorupției, Pawel Wojtunik.
În debutul întrevederii, Premierul a trecut în revistă acţiunile întreprinse de Guvern în lupta cu corupţia şi formarea unui sistem public integru şi performant. Pavel Filip s-a referit şi la nivelul de implementare a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi a Strategiei naţionale anticorupţie, precum şi la obiectivele de activitate a Cabinetului de miniştri pe această direcţie.
„Astăzi avem toate componentele necesare pentru a avea succes în lupta cu corupţia, există determinare din partea Guvernului, avem voinţă parlamentară şi cel mai important, avem o viziune de reformare a acestui sector. Mizăm pe experienţa şi suportul dumneavoastră în crearea mecanismelor care ne vor permite să diminuăm acest fenomen în Republica Moldova şi să elaborăm un cadru legal modern de prevenire şi combatere a actelor de corupţie”, a menţionat Prim-ministrul.
La rândul său, Pawel Wojtunik a subliniat că lupta pentru combaterea corupţiei este o problemă comună pentru societatea internaţională, însă nu toate țările recunosc acest fapt şi nu se angajează în realizarea măsurilor anticorupţie. „Corupţia nu este o chestiune politică şi trebuie tratată în rând cu alte infracţiuni. Este mai simplu şi ieftin să prevenim, decât să luptăm cu actele de corupţie săvârșite deja. Sunt gata să vă ofer experienţa şi suportul meu în realizarea eforturilor Guvernului”, a mai spus Înaltul Consilier UE.
Oficialii au mai discutat despre experienţa internaţională în reformarea sistemelor cu probleme de corupţie, mecanismele de implementare a strategiilor anticorupţie, precum şi măsurile prioritare cărora trebuie să le fie acordată o atenţie imediată.
Pawel Wojtunik a fost, în perioada 2009 – 2015, şef al Biroului Central Anticorupție din Polonia, reuşind să înregistreze performanţe deosebite în activitatea sa, fapt dovedit şi de progresele înregistrate de Polonia în ratingurile internaţionale de profil. Anterior, consilierul Wojtunik a ocupat diverse funcţii de conducere în instituţii cu atribuţii de combatere şi prevenire a crimelor organizate şi terorismului. Acesta are studii în domeniul dreptului, făcute în Polonia şi Statele Unite ale Americii.
Înalţii Consilieri UE au scopul de a acorda suport autorităţilor din Republica Moldova în realizarea agendei de reforme prioritare şi implementarea Acordului de Asociere RM-UE. În prezent, Premierul Pavel Filip are patru consilieri în domenii precum reforma administrației publice, sectorul financiar-bancar, comunicare şi transparență, anticorupţie. În curând urmează să mai fie selectat un consilier în domeniul justiţiei.
Mihaela Rotari