Directorul „Termoelectrica” S.A.: Sistemul centralizat de termoficare se modernizează
Reglarea temperaturii dorite în încăpere, apă caldă non-stop, independenţă totală în conectarea sau deconectarea căldurii și contor individual pentru fiecare apartament. Rezultate pot fi obţinute şi prin Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, fiind posibile datorită sistemului de distribuţie pe orizontală, Punctelor Termice Individuale pentru fiecare bloc în parte și contorizării individuale.
„Sistemul centralizat de termoficare se modernizează. Avem posibilitatea să încălzim clienţii noştri, oferindu-le, în acelaşi timp, soluţii mult mai rentabile din punct de vedere economic, dar şi sigure în utilizare. Este un sistem implementat de decenii în Europa care poate oferi consumatorilor independenţă energetică totală față de vecini sau asociațiile de locatari, economii pe energie, siguranţă familiei şi vecinilor, dar şi costuri mai mici pentru un confort mai mare”, a menţionat Veaceslav Eni, directorul general al întreprinderii.
Sistemul de încălzire presupune instalaţii complet noi și izolate, contoare individuale instalate la intrarea în apartamente, pe scară și la intrarea în bloc. Prin urmare, este înregistrat consumul individual al fiecărui apartament, oferind la fel posibilitatea deconectării agentului termic direct către locatarul rău platnic, fără ca datoriile acestuia să îi afecteze pe ceilalţi vecini.
Astfel, și prin intermediul SACET consumatorul se va bucura de beneficiile unui sistem autonom de încălzire, evitând astfel riscurile de explozii şi de contaminare cu substanțe nocive, costurile suplimentare de deservire tehnică a centralelor termice individuale, iar într-un final locatarii vor economisi energie.
Un astfel de sistem de termoficare este instalat deja la un șir de clădiri din mun. Chișinău, iar rezultatele demonstrează faptul că este cea mai eficientă soluţie pentru alimentarea cu apă caldă menajeră şi căldură în blocurile de locuit. Calculele demonstrează faptul că facturile sunt, în mediu, cu 34% mai mici în cazul sistemului orizontal, față de cel vertical.
Doina Secrieru