Grupul de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice – lansat
La inițiativa ministerului Economiei, a fost lansat Grupul de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice, care are drept scop susținerea Republicii Moldova în implementarea proiectelor de dezvoltare a sistemului electroenergetic național. Parteneri ai autorităților naționale în acest proiect sunt Banca Mondială, Comisia Europeană, Comunitatea Energetice, BERD, BEI, USAID, România și Suedia. Despre aceasta anunță Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei al RM.
Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, scopul creării acestui Grup constă în crearea unui organ de coordonare și asistență multidimensională în procesul de implementare a obiectivelor Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în 2030, inclusiv a proiectelor de interconexiune a sistemului energetic național, prin intermediul României, cu cel comunitar.
”Scopul final, care urmează să-l obținem după implementarea obiectivelor strategice este de a asigura securitatea aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, dezvoltarea piețelor competitive și integrarea lor regională și europeană, precum și asigurarea durabilității sectorului energetic și atenuarea schimbărilor climatice. Dar toate aceste obiective le putem obține doar într-o colaborare multidimensională, reciproc avantajoasă și transparentă cu partenerii de dezvoltare”, a punctat Octavian Calmîc.
Ideea formării și lansării unui asemenea Grup a fost susținută de Alex Kremer, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, și șeful reprezentanței BERD la Chișinău Dimitri Gvindadze, care au accentuat că acest organism va putea interveni operativ și eficient în implementarea obiectivelor de realizare atât a Strategiei, în ansamblu, cât și a proiectelor investiționale de interconexiune.
”Consider oportun că la formarea agendei de lucru a Grupului să fie modul comun de abordare a problemelor, respectarea perioadelor de timp de realizare a obiectivelor, precum și viziunea comună a tuturor participanților privind implementarea politicilor de dezvoltare a pieței energetice din Republica Moldova”, a accentuat Alex Kremer.
La prima ședință, membrii Grupului au fost familiarizați cu viziunea strategică de dezvoltare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova și analiza sistemului de interconectare energetică a țării noastre, realizată de Banca Mondială. În finalul întrevederii, membrii Grupului de coordonare de nivel înalt pentru piața energetică și interconectările sistemelor energetice au stabilit că ședințele vor fi organizate odată la trei luni.
Doina Secrieru