Dimitri Gvindadze: BERD este interesată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu RM pe toate dimensiunile

Dimitri Gvindadze: BERD este interesată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu RM pe toate dimensiunile

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este interesată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv prin susținerea unor proiecte investiționale. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de Dimitri Gvindadze, Director BERD Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Mediului Valeriu Munteanu, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul dialogului, Directorul BERD Moldova a menționat că instituția salută evoluția evenimentelor din țara noastră și eforturile autorității publice centrale de mediu îndreptate spre implementarea reformelor eficiente în domeniu. În aceste condiții Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cointeresată într-un dialog constructiv de lungă durată inclusiv și în sectorul protecției mediului.Astfel, au fost puse în discuție subiectele ce țin de implementarea Proiectului ”Apa Nord Moldova” și aspectele de profil ale proiectelor care se planifică a fi realizate în Republica Moldova în infrastructura de mediu.

Ministrul Munteanu a menționat că proiectele din sectorul de alimentare cu apă și canalizare, susținute de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în speță Proiectul„Program de dezvoltare a companiilor de apă” (2010-2015) finalizat la 31 decembrie 2015 și-a adus aportul la promovarea  reformei în sectorul de alimentare cu apă și canalizare, instaurând modele de operatori independenți, care să presteze servicii la standarde acceptabile.

Ca rezultat al implementării proiectului, au fost construite / reabilitate: 570 km rețea de apeduct, 117 km rețea de canalizare, 18 158 branșamente (cca 54 474 cetățeni) la rețeaua de alimentare cu apă construită/reabilitată, 4 998 branșamente (cca 14 994 cetățeni) la rețeaua de canalizare construită/reabilitată, 22 sonde arteziene, 13 rezervoare de apă potabilă, 9 turnuri de apă, 10 stații de pompare de canalizare, 6 stații de pompare apă.

Interlocutorii au discutat și despre alte trei proiecte, scopul cărora sunt asigurarea cu apa și sanitație a mai multor localități din Republica Moldova.

Ministerul Mediului precizează: De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituțiile financiare (11%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%).

Share