”Ziua uşilor deschise” la IGP: Au fost vizitatori mii de copii și sute de părinți
25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, zi în care se face apel la responsabilitatea şi solidaritatea umană faţă de dispariţia voluntară a copiilor.
Potrivit unui comunicat ak IGP, la nivel mondial sînt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.
Pentru Republica Moldova abandonul de domiciliu la fel, constituie o problemă, fapt care determină adoptarea unei atitudini conştiente, implicarea la identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și asigurarea intervenției în fiecare caz aparte.
Conştientizînd problema şi fiind autoritate abilitată cu competenţe în domeniul protecţiei şi asigurării interesului superior al copilului, Inspectoratul General al Poliţiei a marcat această zi prin activități de informare și sensibilizare a copiilor și părinților a numărului de dispariții voluntare în rîndul minorilor.
În acest context, în perioada 24-25 mai curent, subdiviziunile IGP au desfăşurat evenimentul cu genericul ”Ziua uşilor deschise”, în cadrul cărora au avut în calitate de vizitatori mii de copii și sute de părinți. Astfel, auditoriile au fost familiarizate cu condiţiile ce pot determina abandonul de domiciliu, consecinţele ce pot surveni asupra copiilor nesupravegheaţi, precum şi situaţiile de risc la care sunt supuşi în timp ce abandonează domiciliul.
De asemenea, în scopul responsabilizării părinţilor cu privire la educaţia şi supravegherea copiilor, poliţiștii au înaintat părinţilor recomandări, pliante informaţionale şi li s-a atras o atenţie deosebită la faptul sesizării în mod de urgenţă a poliţiei în caz de abandon de domiciliu al copilului, punctînd pe importanţa intervenţiei primare la stabilirea copiilor dispăruţi.
Concomitent, pentru consolidarea dialogului între poliţie şi comunitate, au fost desfăşurate diverse activităţi interactive.
Pe parcursul a patru luni ale acestui an, polițiștii au depistat 203 copii care au abandonat domiciliul, în acest sens fiind implicate diverse subdiviziuni, inclusiv şi societatea civilă. Urmare depistării locului aflării, copii au fost reîntorşi în mediul sigur oferit de familie sau au fost identificate alternative ( asistență parental profesionistă) .
În această perioadă, peste o mie de copii au participat la sesiunile de informare privind abordarea fenomenului dispariţiilor voluntare şi a riscurilor pe care acest comportament le are.
Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sînt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.
În acest sens, pentru prevenirea cazurilor de abandon de domiciliu, subdiviziunile teritoriale poliţieneşti de comun cu alte autorităţi competente organizează în permanență razii, participă la evaluarea copiilor care părăsesc domiciliu şi a fenomenului însăşi, vizitează familii unde problemele şi situaţia existentă pot genera părăsirea domiciliului de către copii.
Astfel, angajaţii poliţiei optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).
Doina Secrieru