Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova organizează un ciclu de instruiri pentru agenţii publici

Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova organizează un ciclu de instruiri pentru agenţii publici

Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova organizează un ciclu de instruiri pentru agenţii publici, cu genericul „Managementul riscurilor de corupţie aferente procesului de achiziţii publice”, în perioada 19 mai – 2 iunie 2016. Despre aceasta anunță serviciul de presă al PNUD Moldova.

În perioada menționată vor fi organizate 5 instruiri pentru angajații secțiilor de audit intern din cadrul autorităților publice centrale, precum și a Primăriei municipiului Chișinău. În total, vor fi instruiți cca 100 de agenți publici.

Trainingurile se desfăşoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor Centrului Naţional Anticorupţie de exercitare a funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Instruirea va pune accent pe identificarea riscurilor de corupţie pentru fiecare din etapele achiziţiilor publice şi pe documentarea acestora. Totodată, se va explica cum poate fi aplicat mecanismul de aplicare a Sistemului indicatorilor de alarmă a posibilelor ilegalităţi, care este rolul şi responsabilităţile grupului de lucru pentru achiziţii în prevenirea riscurilor de fraudă şi corupţie. De asemenea, agenţii publici vor afla mai multe despre specificul misiunii de audit intern a procesului de achiziţii publice.

În perioada noiembrie 2015 – februarie 2016, în cadrul aceluiaşi proiect, „Consolidarea capacităţilor CNA de exercitare a funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei”, au fost evaluate riscurile de corupţie în cadrul sistemului naţional de achiziţii publice. Exerciţiul a finalizat cu elaborarea unui raport care conţine măsuri recomandate în vederea atenuării riscurile de corupţie în procesul de achiziţii publice. Un aspect inovator pentru acest sector, propus în cadrul proiectului, reprezintă Sistemul de indicatori al fraudei şi corupţiei pe întreg domeniul de aplicare a procesului de achiziţii, indicatori numiţi Steag Roşu.

Mihaela Rotari

Share