Viceministru al Educației către profesori: Sunteți cei care le educați elevilor dragostea față de lectură
În perioada 11-13 mai curent, la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, peste 70 profesori de limbă și literatură română, care activează la instituții de învățământ general și profesional tehnic, susțin public rapoartele de autoevaluare/lucrările metodice și interviul de performanță pentru conferirea/confirmarea gradelor didactice întâi și superior. Evaluarea se desfășoară în cadrul sesiunii republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale.
Potrivit unui comunicat, prezentă la eveniment, Elena Cernei, viceministru al educației, le-a adresat pedagogilor un mesaj de încurajare, accentuând importanța disciplinei școlare limba și literatura română: ”Dvs. sunteți cei care le educați elevilor dragostea față de lectură, față de cuvântul rostit și scris corect. Datorită măiestriei dvs. se naște originalitatea gândului exprimat prin cuvinte. Ministerul Educației vă susține, deoarece numai cadrele profesioniste, bine pregătite pot asigura calitatea înaltă a procesului educațional. La rândul nostru, prin reformele inițiate, ne-am propus ca scop să sporim prestigiul profesiei de pedagog pentru a o face mai atractivă pentru tineri. ”
Președintele comisiei de evaluare Adrian Ghicov a afirmat că membrii comisiei vor pune accent nu doar pe prezentarea cunoștințelor teoretice, ci și pe modul de aplicarea în practică a prevederilor documentelor normative de specialitate. ”Fiecare dintre dvs. desfășurați anumite activități în instituția pe care o reprezentați, utilizați anumite metodeși tehnici în procesul de predare și, cu certitudine, ați înregistrat performanțe. Prin intermediul unui dialog interactiv, dorim să aflăm și noi care sunt ele”, a spus Adrian Ghicov.
Primul și-a susținut lucrarea Dumitru Babin, profesor de limbă și literatură română la Liceul Teoretic ”B.P. Hașdeu” din mun. Bălți, grad didactic superior: ”Această evaluare reprezintă totalurile activității mele pe parcursul a cinci ani – timp în care am reușit să obțin experiențe utile atât pentru mine, cât și pentru elevii pe care îi instruiesc. Este esențial ca fiecare oră de limbă și literatură română să trezească în copil curiozitatea și să îl motiveze să descopere textele dincolo de materia inclusă în manual.”
Precizăm că sesiunile republicane de atestare a cadrelor didactice sunt organizate o dată la cinci ani, de Ministerul Educației. Sesiunea curentă se desfășoară în perioada 10-30 mai.
Mihaela Rotari