Oficial! Mai multe servicii medicale vor fi gratuite

Cetățenii Republicii Moldova vor benefica de un spectru mai larg de servicii medicale acoperite din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Un proiect de hotărîre de Guvern privind modificarea Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost votat ieri, 11 mai, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, potrivit unui comunicat.

Noile reglementări vor stabili principii mai clare pentru contractarea prestatorilor de servicii medicale, reieșind din necesitățile populației și capacitățile sistemului de sănătate în limita mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală aprobate pe anul curent.

Potrivit modificărilor introduse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, pe lângă serviciile prestate din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală se includ suplimentar serviciile de prevenire și de depistare precoce a maladiilor. Astfel, cetățenii vor beneficia de screening–uri; servicii de consiliere/sfaturi pentru renunțare la fumat; asigurare cu contraceptive pentru populaţia ţintă: adolescenţii sexual-activi și tinerii din grupurile vulnerabile şi de risc.

Totodată, documentul mai prevede realizarea tratamentului medical în staționare de zi pentru a reduce numărul de referiri spre spital, în cazurile când acestea pot fi efectuate la nivel de instituție medicală primară. Astfel, la indicaţia medicului de familie sau a medicului specialist de profil vor fi efectuate proceduri intramusculare sau intravenoase în sala de tratamente, în cabinetele de proceduri şi la domiciliu. Specialiștii vor asigura pacienții cu dispozitive medicale de unică utilizare şi medicamente pentru  maladiile prioritare.

Un alt serviciu inclus în noul act legislativ se referă la dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, care vor permite prestarea serviciilor de sănătate mintală la nivel de comunitate.

De asemenea, în Lista medicamentelor compensate și a dispozitivelor medicale vor fi incluse teste pentru determinarea glicemiei și pungi colectoare pentru stome.

Noile reglementări mai presupun includerea în Programul unic al serviciilor de intervenție timpurie a copiilor de la naștere și până la vârsta de 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare și risc sporit și familiile acestora.

Modificările operate vor permite și acoperirea cheltuielilor pentru protezele individuale şi consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală şi protetică a pacienţilor cu tumori maligne ale capului, gâtului şi ale aparatului locomotor şi implanturi mamare. De asemenea, vor fi acoperite cheltuielile pentru servicii de reproducere umană asistată medical, conform actelor normative în vigoare.

Mai mult decât atât, copiii până la 14 ani și persoanele cu nevoi speciale vor beneficia, la necesitate, de anestezie gratuită în timpul examinării cu echipamente de înaltă performanță. Cheltuielile pentru anestezie vor fi acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Prin urmare, populația va avea acces la servicii de înaltă performanță mai aproape de locul de trai.

Potrivit modificărilor introduse la Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, persoanele care dețin poliță medicală o să poată beneficia de Dublu test prenatal (PAPP+B-HCG) și Triplu test prenatal (AFP+B-HCG+E3). Screening-urile prenatale biochimice vor permite identificarea prezenței riscului la cele mai grave și periculoase afecțiuni congenitale ale fătului, cum ar fi defectele de tub neural, aberațiile cromozomiale și malformațiile congenitale. Examinările respective vor fi efectuate femeilor gravide din grupul de risc, stabilit de Ministerul Sănătăţii, la trimiterea medicului specialist de profil și medicului de familie.

Necesitatea acestor modificări rezultă din datele de evidență statistică medicală, care arată că maladiile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor (57,7%), urmate de cancer (15,3%) și tulburări ale sistemului digestiv (9,4%). Alte cauze principale ale mortalității includ leziunile (6,9%), bolile respiratorii (4,6%) și diabetul zaharat (2%).

 

Maria Roșca

Share