R.Moldova și România ar putea colabora privind implementarea serviciului apelurilor de urgență 112

R.Moldova și România ar putea colabora privind implementarea serviciului apelurilor de urgență 112

Posibilitățile aprofundării unei colaborări bilaterale privind implementarea serviciului apelurilor de urgență 112, în Republica Moldova, a constituit principalul subiect de discuție dintre Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, și Marcel Opriș Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, din România, ce a vizitat țara noastră în cadrul Moldova ICT Summit 2016, potrivit unui comunicat.

Oficialii au discutat despre experiența României în implementarea serviciului unic de urgență. Totodată,  a fost prezentată întreaga posibilitate de colaborare.

Vasile Botnari a apreciat deschiderea României în acest sens. Astfel, în scurt timp va stabili o întâlnire cu experții.

Potrivit ministrului TIC, obiectivul de bază este ca Serviciului 112 să înceapă să funcționeze, etapizat, deja din anul acesta, iar în decurs de doi ani, sistemul să fie dat în exploatare integral.

Noul Serviciu de urgență a fost creat prin Hotărârea de Guvern din 17 februarie a.c. cu scopul de a asigura interacțiunea eficientă a serviciilor de urgență pe întreg teritoriul țării, după principiul „ghişeului unic”. După ce serviciul va deveni funcțional, cetățenii vor putea să apeleze poliţia, pompierii, asistenţa medicală de urgenţă şi serviciul gaze formând un singur număr – 112.

 

Maria Roșca

Share