Cât timp poţi ţine ouăle roşii în frigider
Ouale rosii sunt unul dintre ingredientele principale ale sarbatorii pascale, insa acestea trebuie consumate cu atentie, pentru a preveni intoxicatiile alimentare.
In plus, ouale sunt o componenta cheie a unui mic dejun sanatos. Desi prezinta o valoare nutritionala ridicata, ouale sunt totodata foarte perisabile. Contaminate cu bacterii, pot produce intoxicatie alimentara, manifestata prin crampe abdominale si alte disconforturi. Bacteriile precum salmonella pot fi prezente chiar si in conditiile in care oul are coaja intacta, scrie sfatulmedicului.ro.
Iata cateva masuri de precautie caree trebuie sa fie riguros respectate:
– Cumparati oua numai din locuri avizate sanitar si care sunt depozitate in frigidere. Transportati ouale cat mai rapid la domiciliu si depozitati-le in frigider in cutia de carton in care le-ati cumparat si cautati cel mai racoros loc al frigiderului (nu pe usa). Daca drumul spre casa dureaza mai mult de 30 de minute sau este o zi torida, depozitati ouale intr-o cutie frigorifica.
– Nu cumparati oua care au termenul de valabilitate expirat.
– Cumparati numai ouale curate si intacte (care nu prezinta crapaturi – nici chiar cele care par superficiale) si cautati stampila cu avizul sanitar-veterinar.
– Nu spalati ouale inainte de depozitare, pentru ca prin spalare puteti indeparta uleiul mineral protector care inveleste oul, favorizand astfel pantrunderea bacteriilor in ou.
– Depozitati ouale in cutia de carton in care le-ati procurat si pozitionati-le in frigider departe de mancaruri si produse cu mirosuri foarte puternice precum pestele sau ceapa.
– Scoateti ouale din frigider numai in momentul utilizarii.
– Ouale pot fi pastrate in frigider (in mod corespunzator) fara a-si pierde din proprietati timp de maxim 3 saptamani.
– Ouale fierte – decojite sau nu – trebuie mancate nu mai tarziu de o saptamana de la fierbere.
Sursa: realitatea.net