Monica Babuc a participat la festivitatea de deschidere oficială a Palatului Culturii din Iași
Ministrul Culturii Monica Babuc a onorat invitația omologului său român Vlad Alexandrescu de a participa la deschiderea oficială a Palatului Culturii din Iași. Festivitatea a avut loc luni, 25 aprilie 2016, în prezența premierului român Dacian Cioloș, altor oficialități și persoane notorii din România, dar și din alte țări, potrivit unui comunicat.
Invitații au avut ocazia să asiste la inaugurarea expozițiilor temporare ce au etalat piese de excepție din patrimoniului instituției ieșene, precum și a două expoziții itinerante, prezente la Iași pentru a marca evenimentul: „Aurul și argintul antic al României”, proiect expozițional al Muzeului Național de Istorie a României în care Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași contribuie cu piese de tezaur, și „Artă și ceremonial la mesele regale”, organizată de Muzeul Național Peleș.
„Atât Iaşiul, cât şi Palatul Culturii sunt simboluri familiare nu doar ieşenilor. Să ne bucurăm împreună de acest eveniment remarcabil, sperând că în cel mai apropiat timp şi domniile lor vor asista la inaugurarea monumentelor pe care noi încercăm să le renovăm cu ajutorul grantului românesc”, a declarat Monica Babuc în timpul vizitei efectuate la Palatul Culturii.
Construcția este opera arhitectului Ion D. Berindey și reprezintă o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc, fiind declarată monument istoric. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei și s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariția în peisajul urbei după inaugurarea din 1925 ca Palat de Justiție. Din 1955, Palatul Culturii este destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale din regiune, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași care cuprinde patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Redeschiderea Palatului Culturii este punctul final al celei mai vaste operațiuni de restaurare a unui monument istoric, realizată în cadrul programului guvernamental F/P 1562 (2006) privind Reabilitarea monumentelor istorice din România. Programul este finanțat în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și este implementat în perioada 2008 – 2016 de Ministerul Culturii din România prin Unitatea de Management a Proiectului.
Costul lucrărilor a fost de 26 milioane de euro, fără TVA. La restaurarea celor 34 mii de metri pătrați au lucrat 350 de muncitori și specialiști.
Palatul Culturii este al treilea obiectiv reabilitat în județul Iași, după Palatul Cuza de la Ruginoasa și Teatrul Național “Vasile Alecsandri”.