Perioada de prohibiție: 59 de încălcări, documentate de poliție pentru pescuit ilicit

Perioada de prohibiție: 59 de încălcări, documentate de poliție pentru pescuit ilicit

Pe parcursul a 3 săptămîni, de cînd a fost instituită perioada de prohibiţie a pescuitului sportiv şi de amator al tuturor speciilor de peşti şi dobîndirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice, Poliţia a desfășurat activităţi de prevenire şi contracarare a braconajului şi pescuitului ilicit, potrivit unui comunicat de presă. 

În acest sens, de către angajații Direcției Generale Securitate Publică au fost desfăşurate 44 de întruniri cu membrii Societăţii Vînătorilor, pescarilor şi administraţia publică locală.

De asemenea, au fost efectuate 83 de razii de prevenire şi contracarare a pescuitului ilicit, fiind constatate şi documentate 59 de contravenţii cu întocmirea proceselor-verbale contravenţionale şi ridicarea a 12 plase de pescuit cu lungimea de 672 m, 5 ecrane de pescuit cu lungimea totală de 350 metri, 17 undiţe, 1 barcă gonflabilă şi ridicate 65 kg de peşte.

Menţionăm,că aceste acţiuni cad sub incidenţa art. 114 al Codului contravenţional potrivit căruia:

1) Încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

2) Încălcarea regulilor de pescuit, cu excepţia pescuitului în obiectivele acvatice aflate în gestiune privată, dacă fapta nu constituie infracţiune se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

3) Transportarea, comercializarea produselor pescuitului şi altor organisme acvatice fără documentele necesare stabilite de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

4) Acţiunile specificate la alin.(1) însoţite de pescuitul ori de distrugerea unor specii valoroase de peşte şi de plante acvatice sau a altor reprezentanţi ai faunei şi florei acvatice se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

5) Pescuitul cu utilizarea curentului electric, a explozivilor, a substanţelor otrăvitoare, narcotice sau reactive de orice fel se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Totodată, de la contravenient se încasează şi suma prejudiciului cauzat.

Potrivit art. 234 al Codului penal potrivit ”Îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vînatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanţelor explozive şi otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale,se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1 000 la 3 000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

De asemenea, sculele de pescuit care constituie obiectul contravenţiei sau infracţiunii, după examinarea materialelor şi adoptarea unei decizii definitive, urmează să fie transmise inspecţiilor piscicole teritoriale sau să fie nimicite prin tăiere, cu întocmirea unui act corespunzător.

Peştele ridicat se predă unităţilor piscicole sau de comerţ, iar mijloacele băneşti obţinute de la comercializarea acestuia se transferă pe contul Serviciului Piscicol. În funcţie de timpul, locul şi condiţiile săvîrşirii faptei ilicite, peştele poate fi lăsat contravenientului, cu condiţia achitării costului la preţul de piaţă.

Inspectoratul  General al Poliţiei, reaminteşte că perioada de prohibiţie pentru pescuitul sportiv şi de amator al tuturor speciilor de peşti şi dobîndirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice în obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova,  urmează:

1) Timp de 70 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 9 iunie, inclusiv:

– în bălţile Manta şi afluenţii de stînga a rîului Prut;

– în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea pînă la oraşul Camenca;

– în lacul de acumulare Dubăsari;

– în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca şi braţul Turunciuc;

– în obiectivele acvatice piscicole, altele decît cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.

2) timp de 60 de zile consecutive, de la 10 aprilie pînă la 8 iunie, inclusiv:

– în rîul Prut de la intersecţia lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina pînă la satul Teţcani, r-nul Briceni;

– în lacul de acumulare Costeşti – Stînca;

– în rîul Prut, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stînca pînă la satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul.

3) În lacul de acumulare Cuciurgan, de la 26 martie pînă la 31 mai, inclusiv.

 

Maria Roșca

Share