Lucrările de combatere aeriană a bolilor și daunatorilor pădurii se vor desfășura la final aprilie

Lucrările de combatere aeriană a bolilor și daunatorilor pădurii se vor desfășura la final aprilie

În fondul forestier național gestionat de către Agenția „Moldsilva”, în perioada 20 aprilie – 1 mai (în funcție de starea vremii și etapele de dezvoltare a dăunătorilor), se va desfășura combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori. Conform datelor cercetărilor detaliate, suprafața arboretelor afectate de dăunatorii defoliatori, constituie 43803 ha, dintre care 10871 ha reprezintă focarele care necesită măsuri de protecție. Pentru evitarea extinderii focarelor, precum și ameliorarea stării arboretelor respective, în anul curent este necesară efectuarea lucărilor de combatere aeriană a bolilor și daunatorilor pădurii pe o suprafață de 7477 ha. Întreprinderile silvice incluse în acest proces sunt: Chișinau – 1066 ha; Nisporeni -Silva – 580 ha; Orhei – 1846 ha; Sil-Răzeni – 850ha; Strășeni – 3135ha.

La începutul lunii aprilie s-a desfășurat şedinţa tehnică cu tema „Situaţia silvo-patologică, starea sanitară şi prognoza pentru anul 2016, în arboretele gestionate de către Agenţia „Moldsilva”, cu participarea inginerilor silvici şefi şi inginerilor pază şi protecţie a pădurii din entităţilor silvice subordonate.

Menționăm că pericolul afectării din partea unui complex de dăunători asupra vegetației forestiere a fost stabilit în urma prognozei și rezultatelor cercetărilor silvo-patologice efectuate pe parcursul anului 2015 și primăvara curentă, de către întreprinderile silvice și Centrul Monitoring şi Protecţia Pădurilor din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

La efectuarea acestor lucrări este antrenat elicopter ce utilizează instalația de stropit cu volum de consum ultra redus și cu folosirea preparatelor  diflubenzuron şi esfenvalerat. Acțiunile respective vor contribui la ameliorarea stării de sănătate a pădurilor și la menținerea unei balanțe optimale a biodiversității în păduri.

Acțiunile de protecție a pădurilor întreprinse de către silvicultori vor avea un impact pozitiv, inclusiv asupra suprafețelor agricole adiacente prin suprimarea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta și terenurile agricole.

În această ordine de idei, Agenția „Moldsilva” informează că preparatele folosite în procesul combaterii aeriene nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. Totodată, atenționăm proprietarii de prisăci aflate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea  aeriană, ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice, este interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii, mai este recomandat ca populația să evite colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.

 

Mihaela Rotari

Share