O cunoscută moldoveancă va lupta pentru funcția de primar general al Bucureștiului
Iulia Gorea Costin, cunoscută pentru activitatea politică și diplomatică, intră în cursa pentru funcția de Primar General al Bucureștiului. Despre aceasta ea anunță pe o rețea de socializare.
“Pentru o Românie integra! Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru Bucuresti!”, a scris ea.
Iuliana Gorea Costin s-a decis să-și depună candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului București, fiind susținută de PNTCD, pentru a promova și a implementa, principiile și valorile istorice ale PNȚCD, condiție necesară pentru renașterea spirituală și pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.
Precizăm că, Iulia Gorea Costin s-a născut în Republica Moldova, într-o familie de români care urmau să fie deportați în Siberia.
A absolvit Facultatea de Filologie și ulterior pe cea de Drept din cadrul Universității de Stat din Chișinău. Și-a început activitatea profesională în calitate de profesor, iar la scurt timp a fost numită în funcția de director pentru activitatea extrașcolară. La vârsta de 25 de ani a fost aleasă primar, în două legislaturi, cu realizări edilitar-gospodărești în folosul oamenilor.
Iulia Gorea Costin a avut un rol important în procesul de renaștere națională, alături de soțul său, Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului liber.
Fiind Inspector Școlar a contribuit la reformarea sistemului de învățământ după modelul românesc, iar în 1990 a fondat primul liceu român-englez „Mircea Eliade”, unul dintre cele mai performante licee până în prezent.
În anul 1995, moment de cumpănă pentru românii de peste Prut se alătură mișcării studențești și a cadrelor didactice în apărarea drepturilor pentru studierea limbii și a istoriei românilor, afirmându-se în calitate de lider. Ca urmare a acelei greve s-a reușit păstrarea limbii române în instituțiile de învățământ.
În perioada 1997-2001, Iulia Gorea Costin a fost Reprezentant Permanent, Ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, impulsionând determinarea parcursului european prin semnarea a peste 60 convenții europene, soluționarea problematicii Mitropoliei Basarabiei și a „Grupului Ilașcu”, internaționalizarea diferendului transnistrian și având un rol determinant în desființarea Comisiei „Evghenii Primacov”, care impunea federalizarea Republicii Moldova.
În anul 2001, când forțele ostile acestui parcurs au preluat puterea în Republica Moldova, Iulia Gorea Costin, prima femeie Ambasador din spațiul de peste Prut, a refuzat să promoveze politica acestora. În anul 2003 s-a stabilit la București, alegând să sprijine parcursul pro românesc pro european al Republicii Moldova din cadrul instituțiilor specializate ale Guvernului României, actualmente al Înaltului Reprezentant pentru Republica Moldova.
De-a lungul întregii sale cariere și-a asumat sarcina de-a apropia ceea ce istoria a despărțit: „Se pare că România este singurul stat înconjurat de români. Criza morală, socială, economică își are rădăcina în problemele sufletești. Spartul oglinzilor, devenit sport național, nu reprezintă soluția.”
Precizăm că, alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie 2016.
Doina Secrieru