Weekend: 49 de șoferi prinși beți la volan

Weekend: 49 de șoferi prinși beți la volan

În nopțile de 15, 16 și 17 aprilie, Inspectoratul Național de Patrulare a desfășurat, în toată țara, operațiunea „Nopți Albe”, acțiune menită să depisteze și disciplineze şoferii aflați în stare de ebrietate la volan, potrivit unui comunicat de presă. 

Astfel, echipajele de patrulare au întreprins acțiuni de verificare a tuturor conducătorilor auto în vederea depistării și atragerii la răspundere a șoferilor care conduc în stare de ebrietate. Ca urmare a acțiunilor polițiștilor, dispozitivele de măsurare a concentrației alcoolului în aerul expirat au arătat rezultate pozitive în cazul a 49 de șoferi, iar 7 conducători auto au refuzat testarea alcoolscopică.

Pentru un trafic în siguranţă, Inspectoratul Național de Patrulare reamintește că alcoolul este o substanță sedativă care afectează centrii de coordonare ai creierului conducând la:

– majorarea timpului de reacție;

– relaxare și somnolență, ce poate provoca adormirea la volan;

– reducerea vizibilității și dificultăți în perceperea informației senzoriale.

Potrivit legislației,  conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe, în dependență de gradul de alcoolemie, se pedepsește cu amendă de la 3 000 până la 10 000 de lei cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 până la 5 ani.

 

Maria Roșca

Share